2022-04-12 05:30Pressmeddelande

Kaffe som tema i Kulturens årsbok 2022

Kulturens årsbok 2022, foto Johan Hofvendahl, Kulturen.Kulturens årsbok 2022, foto Johan Hofvendahl, Kulturen.

Kulturens årsbok 2022 har kaffe som tema och har samma titel som Kulturens nyinvigda utställning Kaffe – en het historia.   

– I år valde vi att göra en årsbok som skulle fungera som ett komplement till en stor utställning och det utföll väldigt väl, säger museichef Gustav Olsson. Det finns så mycket fascinerande att säga om kaffe och tillsammans tar årsboken och utställningen ett spännande grepp på temat. 

Boken rymmer 11 artiklar med olika infallsvinklar på kaffe– hur kaffet kom till Sverige, kaffeförbud, kaffegrottor, kaffestugor, historiska kakor, mugghållarens entré i våra bilar, kaffesurrogat, dammsugare, fenomenet "fika" och de etiska aspekterna kring kaffe i produktion och marknadsföring.

Bakom texterna står Kulturens intendenter samt några gästande författare: Bengt Liljegren (lärare och historiker), Eva Helen Ulvros (professor i historia, Lunds universitet), Håkan Jönsson (docent vid avdelningen för etnologi, Lunds universitet) och Viveka Adelswärd (professor emerita i kommunikation, Linköpings universitet). 

Några exempel ur innehållet:

I Bengt Liljegrens text får vi bland annat lära att kaffet fick sitt svenska genombrott när Karl XII återvände till Sverige i slutet av 1715, och sedan upprättade sitt högkvarter i Lund i september 1716. 

I Karin Hindfelts text kan man läsa om varor som än idag kallas för "kolonialvaror". Det har nämligen med kolonialism att göra, vilket bland annat berör kaffe.

I Viveka Adelswärds artikel problematiseras bland annat "fika" som ett typiskt svenskt fenomen. I det franska kodspråket verlan finns ordet "féka" som betyder "kaffe". 

NY BOK: Kaffe – en het historia: Kulturens årsbok 2022             

RECENSIONSEXEMPLAR: Om du vill skriva om boken och vill ha ett recensionsex, mejla redaktör Johan Hofvendahl: johan.hofvendahl@kulturen.com. 

KÖPA BOKEN: Årsboken finns att köpa i museibutiken på Kulturen i Lund för 190 kr. Har man inte möjlighet att besöka Kulturen kan man mejla receptionen@kulturen.com, för att be att få den skickad med post, mot portoavgift. Alla som är medlemmar i Kulturen (Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige) får årsboken gratis.

PRESSBILDER: Bifogas, se nedan. 

Fakta om årsboken

Kulturens årsbok har utkommit i obruten följd sedan 1935 och är idag en stor tillgång för forskare, studenter och författare, men även för Kulturens egen personal. Årsboken är också ett sätt att vårda och locka nya medlemmar:  

Kulturen är ett medlemsägt museum och årsboken är en viktig plattform i relationen till våra ägare, medlemmarna. Den är också ett viktigt bidrag till vårt institutionella minne, där vi kan gå tillbaka och läsa vad vi arbetade med och vilka vägval vi gjorde i det ständiga syftet att utveckla museet till våra medlemmars och besökares bästa.

 


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.