2017-11-16 07:45Pressmeddelande

Julstök på Kulturen i Lund

null

Julen på Kulturen inleds med vårt Julstök 2-3 december, med julmarknad, julförberedelser från förr i våra kulturhistoriska hus, musik, pyssel, mat, tomtefamilj med mera.

I marknadsstånden säljs ost, korv, sill och annan julmat. Här hittar du även unika julklappar, som till exempel smycken, stickat, konst och textilier. I år samarbetar vi med flera nya restauranger, så om du blir hungrig kan du till exempel köpa crèpes, hamburgare och veganska grytor.

Julförberedelser från förr
I våra kulturhistoriska hus från olika tider förbereds julen, bland annat bakas det gorån över öppen eld, det görs senap med hjälp av en kanonkula och det viks prydnader av silkespapper till julgranen. Välkommen in i husen, där tidsenligt klädd personal berättar mer om julen förr.

Musik, pyssel och tomtefamilj
Se hur man gör marsipanfigurer, dekorerar en pepparkaka och stöper ljus eller julpyssla själv i vår verkstad. I friluftsmuseet kan du lyssna på Staffanssångarna, jazz eller se luciatåg. Du kan även sätta dig och njuta av musik i Bosebo kyrka. Tomtefamiljen bor i Onsjöstugan, hälsa gärna på! När mörkret faller lyser lyktor och ljusslingor upp parken och skapar en magisk stämning.

Evenemang: Julstök på Kulturen i Lund

Tid: Lördag 2 december och söndag 3 december 2017 kl 11.00–17.00

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

För mer information: 

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Therese Bygge, programarrangör, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com

Yvonne Andersson, avdelningschef program och försäljning, 046-35 04 44, yvonne.andersson@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin