2021-10-12 06:00Pressmeddelande

Julstök med julmarknad på Kulturen i Lund 26–28 november

Foto: Viveca Ohlsson, KulturenFoto: Viveca Ohlsson, Kulturen

I år blir det Julstök med julmarknad på Kulturen i Lund igen, fredag 26 november till söndag 28 november! På fredagen har vi öppet kl 16-20, och riktar oss främst till vuxna. Lördag och söndag har vi öppet kl 11–17 – då med fler barnvänliga aktiviteter såsom julpyssel, dans kring granen och besök hos tomten. Vi har platser kvar till den som vill sälja hantverk eller mat på julmarknaden, ansökan görs via Kulturens hemsida senast 22 oktober.

Förra året var vi tvungna att ställa in Julstöket på grund av pandemin, för första gången sedan traditionen startade 1967. Men i år ska det bli av! Vi har anpassat arrangemanget en del, så att det blir lättare att hålla avstånd.

Julstöket är en upplevelse för alla sinnen: julmat, julpynt och hantverk säljs i marknadsstånd både ute och inne, i de historiska husen berättar vi om hur julen firades förr, luciatåg och julmusik sätter igång julstämningen och man kan köpa mat och fika av olika slag. Under lördagen och söndagen kan man besöka tomten, som sitter i sin släde utanför Onsjöstugan. När det mörknar lyses parken upp av ljusslingor och lyktor.

I de historiska husen möter besökarna under lördagen och söndagen Kulturens personal i tidstypiska kläder. De visar och berättar hur julen firades förr – i Västra Vrams prästgård, Blekingegården, Thomanderska huset, Bosmålatorpet och Arbetarbostaden – från 1700-tal till 1930-tal. På fredagskvällen finns personal i Bosmålatorpet och Blekingegården, där elden sprakar i de öppna spisarna.

Ett utförligt program kommer att publiceras på www.kulturen.com när det börjar närma sig.

Mer information och länk till ansökningsformulär för de som vill hyra marknadsstånd och sälja på julmarknaden finns här: https://www.kulturen.com/ansok-till-kulturens-julstok-2021/

Evenemang: Julstök med julmarknad

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Datum och tid: Fredag 26 november kl 16–20 samt lördag 27 november och söndag 28 november kl 11–17.

Pressbilder: Bifogas, se presskit nedan.

För mer information kontakta:

Therese Bygge, programarrangör, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, 046-35 04 30. Johanna.lisbergjensen@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin