2022-10-03 05:45Pressmeddelande

Julstök med julmarknad på Kulturen i Lund 25–27 november

Alla dagarna under  julstöket kan man se luciatåg i museiparken, med Bella Voce – Lunds studentsångerskor. Foto: Anders Andersson.

På Kulturen i Lund fortsätter vi traditionen med Julstök med julmarknad under första adventshelgen, 25–27 november. På fredagen har vi öppet kl 16–20 och riktar oss främst till vuxna. Lördag och söndag har vi öppet kl 11–17, då med fler barnvänliga aktiviteter såsom julpyssel, dans kring granen, och besök hos tomten.

Julstöket är en upplevelse för alla sinnen: julmat, julpynt och hantverk säljs i marknadsstånd både ute och inne. Här får man tag på unika julklappar. I de historiska husen berättar vi om hur julen firades förr, luciatåg och julmusik sätter igång julstämningen och man kan köpa mat och fika av olika slag. Nytt för i år är att vi har besök av Gillet Skånska Spetsar, som visar hur man knypplar skånsk spets. Dessutom är Modelljärnvägsföreningen Lundarallarna på plats med en liten utställning som visar modelltåg från olika epoker, från år 1900 fram till idag. Under lördagen och söndagen kan man besöka tomten och hans medhjälpare, det finns ett klurigt julspår för barn att följa och det blir dans kring granen till levande musik. När det mörknar lyses parken upp av ljusslingor och lyktor.

I de historiska husen möter besökarna under lördagen och söndagen Kulturens personal i tidstypiska kläder. De visar och berättar hur julen firades förr – i Västra Vrams prästgård, Blekingegården, Thomanderska huset, Bosmålatorpet och Arbetarbostaden – från 1700-tal till 1930-tal. På fredagskvällen finns personal i två av husen, Bosmålatorpet och Blekingegården, där elden sprakar i de öppna spisarna.

Mer info på www.kulturen.com/program, ett utförligare program kommer att publiceras när det börjar närma sig.

Evenemang: Julstök med julmarknad (2022)

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Datum och tid: Fredag 25 november kl 16–20 samt lördag 26 november och söndag 27 november kl 11–17.

Pressbilder: Bifogas, se presskit nedan.

För mer information kontakta:

Therese Bygge, programarrangör
046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör
046-35 04 30,  johanna.lisbergjensen@kulturen.com


Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin