2018-10-09 05:30Pressmeddelande

Julmarknad och Julstök på Kulturen i Lund

Jul i Blekingegården på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/KulturenJul i Blekingegården på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi inleder Julen på Kulturen i Lund med Julmarknad på kvällen fredagen den 30 november (kl 16–20), och sedan följer vårt traditionella Julstök 1–2 december (kl 11–17), med julmarknad, julförberedelser från förr i våra historiska hus, julpyssel, luciatåg, musik m.m.

Kvällsöppet med Julmarknad på fredagen
Julmarknaden på fredagen före Julstöket är nytt för i år. Det blir ett tillfälle att besöka Kulturen i Lund på kvällstid, när museiparken är upplyst av lyktor, marschaller och ljusslingor.  I marknadsstånden säljs ost, korv, sill och annan julmat. Här hittar du även unika julklappar, som till exempel smycken, stickat, konst och keramik.

Hela museet med utställningar och kulturhistoriska hus är öppna under kvällen. I husen med interiörer som ingår i vårt Julspår är det pyntat för jul, på olika sätt beroende på vilken tid och social miljö som skildras. 

Under fredagen är museet stängt under dagen för förberedelser, och vi har i stället öppet kl 16–20. 

Julstök i två dagar
Vårt traditionella Julstök lördagen den 1 december och söndagen den 2 december bjuder på jul för alla sinnen! Missa inte att hälsa på i Västra Vrams prästgård, Blekingegården, Bosmålatorpet, Thomanderska huset och Arbetarbostaden, där du möter historiskt klädda guider som gärna berättar om julen förr. Se hur det pyntades till jul i olika tider och i olika sociala miljöer.

Julmarknaden breder ut sig både inomhus och utomhus. I marknadsstånden säljs ost, korv, sill och annan julmat. Här hittar du även unika julklappar, som till exempel smycken, stickat, konst och keramik.

Du kan se hur man stöper ljus, gör marsipanfigurer, dekorerar pepparkakor men också själv skapa julpyssel, lyssna på jazz, dricka glögg, se luciatåg eller besöka tomten. Alla våra utställningar och hus är också öppna. 

Julstöket på Kulturen i Lund arrangeras alltid under första adventshelgen, som i år infaller 1–2 december.

Julmarknad fredag 30 november kl 16–20
Entré: Vuxen 130 kr, pensionär 100 kr, student 65 kr. Fri entré 0–18 år samt för Kulturens medlemmar

Julstök lördag 1 december och söndag 2 december kl 11–17
Entré: Vuxen 130 kr, pensionär 100 kr, student 65 kr. Fri entré 0–18 år samt för Kulturens medlemmar

Plats: Kulturen i Lund. Besöksadress: Tegnérsplatsen i Lund

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst.

För mer information:

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, johanna.lisbergjensen@kulturen.com, 046-35 04 30

Therese Bygge, programarrangör, therese.bygge@kulturen.com, 046-35 04 52Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening med museer och friluftsmuseer i fem skånska kommuner. Huvuddelen av den publika verksamheten utförs på Kulturen i Lund. Vi arbetar med pedagogik och vi utför vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Vi genomför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media