2007-06-08 10:31Pressmeddelande

John Bauer - Bergakungen och Sagogarderoben

null

Upptäck konstnären och sagoillustratören John Bauers vackra värld i Kulturens stora familjesatsning denna sommar, John Bauer – Bergakungen och Sagogarderoben!

Ulla E:son Bodin och Annika Wikevand, som gjort dräkterna till Bergakungen respektive Sagogarderoben, deltar vid invigningen på Kulturen i Lund den 17 juni kl. 15.

John Bauer är nog mest känd för sina illustrationer i sagoboken Tomtar och troll. Att han och tonsättaren Hugo Alfvén skrev baletten Bergakungen, om en vallflicka som blir bergtagen av trollen, är kanske inte lika känt. Bauer gjorde också skisser till scendräkterna och dekoren. Men baletten hann aldrig uppföras innan Bauer dog 1918.

År 2006 återskapade Jönköpings Sinfonietta Bergkungen enligt Bauers originalmanus och Alfvéns musik, medan Ulla Eson Bodin, professor på Textilhögskolan i Borås, tog fram dräkter utifrån Bauers skisser. Skisserna och dräkterna visas nu på Kulturen.

Parallellt med utställningen om Bergakungen byter Barnens verkstad namn till Sagogarderoben och fylls med utklädningskläder för allehanda sagoväsen. Kläderna passar barn mellan 3-8 år och har tagits fram av designern Annika Wikevand som inspirerats av Bauers målningar och illustrationer i Tomtar och troll. Kläderna väntar bara på att de barn som besöker Sagogarderoben ska använda dem!

Pressvisning
Ta gärna med barnen till jobbet och kom till vår pressvisning torsdagen den 14 juni kl 10.30 i Allmogehallen på Kulturen! Då finns bland annat Ulla Eson Bodin på plats för att berätta om sitt arbete med scendräkterna till Bauers balett Bergakungen. Vi
har även bjudit in några andra barn för att pröva dräkterna i Sagogarderoben.

Utställnings- och pressansvarig
Utställningsansvarig på Kulturen är Lena Larsén, tel 046-35 04 30. Pressansvarig på museet är Petra Kanvall, tel 046-35 04 17 alt petra.kanvall@kulturen.com. För pressbilder, gå till www.kulturen.com. Klicka på Press, lösenordet är b469alle.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin