2019-01-21 06:30Pressmeddelande

Invigning och pressvisning av Alla ska passa in på Kulturen i Lund

Foto: Ciprian GorgaFoto: Ciprian Gorga

Vandringsutställningen Alla ska passa in kretsar kring identiteter, normer och det dömande som vi utsätter varandra för. Det handlar om vårt mellanmänskliga dömande och kollektivets relation till individen.

Ingen grupp kan ju fungera utan lagar, spelregler eller normer. Men vad händer när vi dömer för snabbt, för hårt eller utifrån föråldrade värderingar? Innehållet utgår från ungas egna berättelser. 

Under invigningen, onsdag 23 januari kl 15–16, berättar intendent Niklas Ingmarsson kort om utställningen. Därefter håller museipedagogerna Kristina Bakran och Yvonne Andersson en miniworkshop i utställningen för  gymnasieelever i klass M16 från Lunds dans- och musikalgymnasium. Pressen är välkommen att vara med, och att efter miniworkshopen prata med gymnasieeleverna och Kulturens personal. 

I utställningen är berättelserna tematiskt fördelade i nio moduler, där besökarna dels kan läsa dem individuellt i gestaltade utdragslådor eller höra dem inspelade i lurar. Exemplen vänder på stereotyper om kropp, kön, klass, ålder, funktionshinder, åsikt, bakgrund, sexualitet och tro.

Utställningen går att se på egen hand, men bäst är att boka visning och se den tillsammans med andra. I vårt Skolprogram för våren 2019 erbjuder vi en workshop som lämpar sig för gymnasiet och folkhögskolor.

Denna vandringsutställning är ett samarbete mellan Arbetets museum, Riks­utställningar och Världskulturmuseet, med finansiering av Allmänna Arvsfonden.

Utställningsproducent: Dragan Mitic, Studio Kobajagi
Formgivning: Svante Grogarn
Grafisk formgivning, illustration och webb: Felicia Fortes, Studio Kobajagi
Foto och film: Ciprian Gorga

Utställning: Alla ska passa in

Utställningsperiod: 23 januari–5 maj 2019.

Invigning/pressvisning: Onsdag 23 januari kl 15

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen. Utställningen visas i Lundahallen. 

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

För mer information:

Niklas Ingmarsson, intendent på Kulturen, 046-35 04 11, niklas.ingmarsson@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

 

 

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin