2019-10-04 09:13Pressmeddelande

Invigning med föredrag: Att gå vidare efter Ravensbrück

Inger Gulbrandsens lerdockor Foto: Viveca Ohlsson, KulturenInger Gulbrandsens lerdockor Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Som ett tillfälligt tillägg till utställningen Att överleva - röster från Ravensbrück visar vi miniutställningen  Att gå vidare efter Ravensbrück – ett antal små lerdockor som konstnären Inger Gulbrandsen (1923-2016) gjorde efter att själv ha suttit i koncentrationslägret Ravensbrück. Invigning söndag 6 oktober. 

Kl 13 berättar Anita Marcus, som var med och gjorde utställningen Att överleva, om Inger Gulbrandsens liv och konstnärskap. 

Inger Gulbrandsen föddes i Oslo 1923. Hon växte upp med sin pappa och bror. När hon var 17 år ockuperade Tyskland Norge. Inger gick med i motståndsrörelsen där hon bland annat smugglade vapen och hjälpte judar att ta sig till Sverige.

Räddades av Vita bussarna
En dag blev hon arresterad. Någon hade angivit henne. Hon fördes till Gestapos högkvarter i Oslo, där hon dömdes och blev förd till koncentrationslägret Ravensbrück i Tyskland, där bara kvinnor satt fångna. I lägret var det vidrigt, allt var svart, grått och skitigt. Inger räddades av de vita bussarna till Sverige, där hon återförenades med sin fästman som suttit fängslad i det tyska koncentrationslägret Sachsenhausen.

Mardrömmar
Tiden i koncentrationslägret gav Inger svår ångest. Hon berättade att tiden efter frigivningen var jobbig. På nätterna drömde hon mardrömmar och hade svårt att sova. Istället för att ligga vaken steg hon upp och skulpterade ”fångdockor”.

Bearbetning
Dockorna tillverkade hon av lera. När de var torra, målade hon dem så att de såg ut som fångar. Vissa dockor föreställer verkliga personer hon mött i lägret. Inger berättade att arbetet med dockorna hjälpte henne att bearbeta det fasansfulla hon hade upplevt i fånglägret. Arbetet med leran gav henne ro.

Inger Gulbrandsen dog 2016 i Norge.

Dockorna är inlånade från ”Malmökretsen av Svenska Röda Korset”.

Mini-utställning: Att gå vidare efter Ravensbrück (tillfälligt tillägg till utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück)

Invigning med föredrag: Söndag 6 oktober kl 13.00

Utställningsperiod: 2019-10-06 till 2020-03-31

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund. 

Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en högupplöst bild, klicka upp bilden och klicka sedan på knappen Ladda ner. 

För mer information: Niklas Ingmarsson, intendent på Kulturen, 046-35 04 11.

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin