2015-05-08 07:30Pressmeddelande

Invigning av Världen på Kulturen

null

På söndag är det äntligen dags att öppna upp det nyrenoverade Herrehuset med den stora utställningen Världen på Kulturen. Den sträcker sig över tre våningar och visar vår stora samling av keramik från olika delar av världen, tillsammans med många andra föremål som bidrar till upplevelsen och kunskapen om andra kulturer. Kl 14 invigs utställningen av antikvitetsexperten Li Pamp.

Renoveringen av huset och förberedelserna inför utställningen har hållit på i flera år, så invigningen är efterlängtad. Det tvåhundra år gamla Herrehuset som ligger i hjärtat av Kulturens friluftsmuseum har renoverat omsorgsfullt. Det har också tillgängliggjorts genom att en hiss har installerats.  

Eva Kjerström Sjölin som ansvarar för innehållet i Världen på Kulturen fick uppdraget att arbeta med utställningen i samband med att hon gick i pension efter ca 40 år på Kulturen. Hon har utformat utställningen tillsammans med scenografen Wanja Djanaieff och Kulturens personal. Resultatet har blivit en resa i mönster och material, som berättar mycket om kulturmöten och spridning av religioner, konst och vetenskapliga idéer.  

Mer om utställningen

Vid invigningen berättar museichef Anki Dahlin och kommunfullmäktiges ordförande i Lund Lennart Prytz om Herrehuset, Eva Kjerström Sjölin introducerar utställningen Världen på Kulturen och antikvitetsexperten Li Pamp invigningstalar. Det blir också världsmusik med bandet Nyamakool. 

Evenemang: Invigning av Världen på Kulturen

Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund

Datum och tid: Söndagen den 10 maj 2015, kl 14.00

Pressbilder: Högupplösta pressbilder kan laddas ner från bildbanken i vårt pressrum

För mer information: 

Eva Kjerström Sjölin, ansvarig för utställningens innehåll, 0704-97 05 04, eva.kjerstromsjolin@kulturen.com

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin