2016-05-17 08:00Pressmeddelande

Invigning av "Romska Röster" på Kulturen i Lund

null

Romska Röster är romers egna berättelser. De vill berätta om sin historia, sin kultur och sitt språk – hur de lever och hur de behandlas. Deras röster ljuder genom fotograf Anders Rymans inkännande porträtt av svenska kalderashromer, svenska resande, finska kaaleromer, serbiska arliromer, rumänska ursariromer… alla olika men ändå lika. Känslan av att inte höra till, att stå utanför, delas av alla, men den romska identiteten och släktsammanhållningen är stark. På lördag invigs denna vandringsutställning på Kulturen i Lund.

Romer är sedan år 2000 en av Sveriges fem nationella minoriteter. Utställningen Romska Röster syftar till att bidra till ökad kunskap om romer och deras situation i samhället och till samtal och reflektioner kring rasism, utanförskap och marginalisering.

Utställningen är producerad av Upplandsmuseet, i samarbete med romer och fotograf Anders Ryman med stöd från Statens kulturråd och Svenska PostkodLotteriet. 

På Kulturen har utställningen kompletterats med romernas nationalsång och ett silverhalsband ur museets samlingar, gjort av silversmeden Rosa Taikon.

När vi inviger lördagen den 21 maj kl 14 berättar fotograf Anders Ryman om utställningen. Erland Kaldaras från Romska kulturcentret i Malmö pratar om vad den romska kulturen har betytt, och betyder än idag, för Sverige. Musiker från Gypsy Brothers spelar den romska nationalsången. Efter invigningsceremonin visar Anders Ryman utställningen.

Utställning: Romska Röster

Invigning: Lördagen den 21 maj kl 14.00

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen, Lund

Utställningsperiod: 21 maj–7 augusti 2016

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. OBS! Fotografen Anders Ryman vill inte att bilderna ska beskäras om det inte är alldeles nödvändigt. Om beskärning ändå måste göras, var vänlig uppge att bilden är beskuren.

För mer information: Kontakta utställningsavdelningens chef Christian Penalva: christian.penalva@kulturen.com, 046-35 04 29. 

Om ni inte kan nå Christian Penalva, kontakta informatör Maria Bohlin, maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47. 

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar.

Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom museet i Lund driver Kulturen även flera andra besöksmål: Livets museum, Tegnérmuseet och Hökeriet i Lund; Kulturens Östarp i Sjöbo kommun; Medicinhistoriska museet i Helsingborg samt Norlindmuseet på Borgeby slott.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin