2016-04-15 10:56Pressmeddelande

Invigning av "Pettson och Findus – en lekutställning" på Kulturen i Lund

null

På lördag blir det kalas hos oss på Kulturen i Lund, när vi inviger Pettson och Findus – en lekutställning. Sven Nordqvist, som skapat barnböckerna om gubben Pettson och hans katt Findus, är med och inviger, och det händer roliga saker för barnen även utanför utställningen. Invigningen börjar kl 12.30, lördagen den 16 april.

Sven Nordqvists fantasifulla teckningar i böckerna om Pettson och Findus älskas av både barn och vuxna. I vår tredje lekutställning har vi byggt upp miljöer från bilderböckerna, så att barnen kan uppleva Pettson och Findus värld "på riktigt". Scenografin har gjorts av Tor Svae, i samarbete med Sven Nordqvist. Utställningens målgrupp är främst barn i åldern 5-9 år. 

När man kliver in i utställningen kommer man in på Pettsons gård, med hönshus, snickarbod, utedass och förstås huset där han bor tillsammans med katten Findus. I hagen utanför går grannens tjur, som är en viktig karaktär i boken Pannkakstårtan. I sjön ligger ekan som Pettson och Findus tar en fisketur med i boken Stackars Pettson

Här kan barnen klättra upp på vinden, åka rutschkana ner igen, fiska, balansera på stubbar, laga mat i Pettsons kök, plocka ägg hos hönorna och läsa böcker på utedasset. Lite här och var ser man mucklor, de små varelserna som Findus leker och pratar med. Det blir en rolig utmaning för barnen att försöka hitta alla mucklor. 

Sven Nordqvist har också gjort en stor målning speciellt för utställningen, som har tryckts på tapet och satts upp på väggarna. Den föreställer ett landskap fullt av kluriga detaljer, precis som vi är vana vid från Pettson och Findus-böckerna.

Eftersom det kan bli trångt inne i utställningen under invigningen händer det också roliga saker utanför. Man kan plantera solrosfrön i skolträdgården med Findus och leka med Pettson och hönan Prillan i parken. Vi har gjort en tipsrunda där man får testa sina kunskaper om Pettson och Findus-böckerna, och vi bjuder på rulltårta och saft. Vi börjar ca kl 12.30 med sång och ett kort invigningstal, då vi tackar Sven Nordqvist, scenografen Tor Svae, byggledaren Niklas Hellberg och Lo Wipp, som skapat mucklorna och tjuren i utställningen.

Invigning av: Pettson och Findus – en lekutställning

Tid för invigning: Lördagen den 16 april kl 12.30 

Utställningsperiod: 16 april 2016–3 september 2017

För mer information: 
Johanna Lisberg Jensen, utställningsproducent och programarrangör, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund driver Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin