2019-02-15 14:49Pressmeddelande

Invigning av lekutställningen Hans och Greta på Kulturen i Lund

Foto: Viveca Ohlsson/KulturenFoto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Söndagen den 17 februari inviger vi vår nya lekutställning Hans och Greta, baserad på Bröderna Grimms saga med samma namn. Det blir ett kort tal av museichef Gustav Olsson, saft och kakor, tipsrunda och massor av lek i utställningen. Häxan från sagan dyker också upp, vi hoppas hon är lagom läskig...

Som i tidigare lekutställningar ger vi barnen möjlighet att uppleva miljöer från barnlitteraturen genom lek. När vi jobbat med Hans och Greta har vi utgått från motsatsparen gott och ont, ljust och mörkt. När du kommer in i utställningen möts du först av det ljusa området, med Hans och Gretas hem. Här har inspirationen hämtats från Bosmålatorpet, som är ett av de kulturhistoriska husen i vårt friluftsmuseum. Den som är bekant med det fattiga småländska torpet från Bosmåla kommer att känna igen tapeterna i Hans och Gretas hem.

Mellanriket är skogen, med djur av olika slag. Här finns det också ett björnide, som kommer att fungera som en läshörna som barnen kan krypa in i. Givetvis kommer det att finnas gott om Hans och Greta-böcker i utställningen, även på andra språk än svenska.

I det mörka området finns häxans pepparkakshus, med ugn och allt. Pepparkakshuset lockar med läckra kakor och karameller på fasaden, men det kommer också att vara lite läskigt… Lagom läskigt hoppas vi. Utanför huset står buren där Hans satt när han skulle gödas och bli tjock – i lekutställningen kan barnen förstås rymma från buren.

För första gången har vi också integrerat några föremål från våra samlingar i lekutställningen. De visas upp i små montrar som byggts in i miljöerna – kakform i häxans hus, en leksaksspis och en träsko i Hans och Gretas hem.

För att utställningens Hans och Greta-värld skulle bli än mer unik för Kulturen lät vi vår pedagog Olle Ekström måla flera olika akvareller – skogen, barnen, pepparkakshuset, djur och så häxan utanför sitt hus – som används både i utställningen och till affisch och vykort som säljs i museibutiken.

Utställningen riktar sig framförallt till barn i åldern 3–8 år.

Utställning: Hans och Greta – en lekutställning

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund

Utställningsperiod: 17 februari 2019–12 januari 2020

Invigning: Söndag 17 februari kl 11.00

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild som du vill ladda ner, så att den öppnar sig, och klicka sedan på ladda-ner-knappen. 

Kontakt: 
Utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin