2018-04-05 15:53Pressmeddelande

Invigning av A Sense of Jane Austen på Kulturen i Lund

null

Lördagen den 7 april kl 13 inviger vi A Sense of Jane Austen – dräkt & historia på Kulturen i Lund. I en lekfull inramning visar vi dräkter från filmatiseringar av Jane Austens romaner Stolthet och fördom, Förnuft och känsla och Övertalning.

Med humor och ironi kritiserade Austen tidens snäva kvinnoroll. Genom möten med både kvinnliga och manliga karaktärer berättar utställningen om livsstil och villkor i den engelska överklassen runt sekelskiftet 1800 – den värld där Jane Austens romaner utspelas.

Vi har valt att skapa en utställningsscenografi som påminner om en lustfylld och romantisk filmkuliss. I Textilhallen har vi skapat ett rum i rummet, en balsal med kristallkronor och vackra tapeter. Lundahallen har förvandlats till en utomhusmiljö inspirerad av engelska trädgårdar och parker. Vi har jobbat med flera sinnen och tagit in dofter, ljud och filmklipp.  

Kvinnorna i Jane Austens romaner är på många sätt privilegierade, men de är också ekonomiskt utsatta och lever under en historisk period då samhället genomgår stora förändringar. I böckerna finns en underton av kritik mot överklassens sociala konventioner och ritualer som hämmar romanfigurerna, framför allt kvinnorna. I utställningen tar vi upp teman som Kvinnor & egendom, Fostran & färdigheter, Baler & skandaler och Visiter & ritualer.

– Den lekfulla inramningen, som verkligen fångar känslorna i flera av filmatiseringarna av Jane Austens romaner, står i kontrast till den historiska verkligheten som vi tar upp i utställningstexterna, säger intendent Karin Hindfelt.

Utställningen är ett samarbete med Skoklosters slott/Statens Historiska Museer. Vi inspirerades av deras utställning med filmkostymer från Jane Austen-filmatiseringar och nu har vi skapat en utställning med egen scenografi, egna urval av dräkter och nya texter.

Välkommen till invigningen! Museichef Gustav Olsson och intendent Karin Hindfelt invigningstalar, vi bjuder på fläderblomsdryck och cupcakes från Rosie´s i Lund och medlemmar från empirsällskapet Ridikylen minglar runt i dräkter från tidigt 1800-tal. 

Utställning: A Sense of Jane Austen – dräkt & historia

Utställningsperiod: 7 april–2 september 2018

Invigning: Lördag 7 april kl 13.00

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen.

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst.

För mer information:
Anna Ekman, projektledare, 046-35 04 41, anna.ekman@kulturen.com 

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin