2016-01-26 07:30Pressmeddelande

Internationella elevers bild av Lund på Kulturen

null

En klass i årskurs sju från International School of Lund Katedralskolan ställer nu ut sina bilder av Lund på Kulturen. Deras projekt började med ett besök i Lundalabbet, som är en mötesplats för skapandet av en ny Lundautställning som öppnar 2017. Elevernas bilder presenteras i utställningen Mitt Lund – en berättelse om en internationell stad, som invigs söndagen den 31 januari kl 13.00.

Projektet är gjort av klass MYP3 (åk 7) på International School of Lund Katedralskolan som tillsammans med sina lärare i Visuell konst (Lara Sanna) och Design (Malin Flynn) har arbetat på temat Lund. 

– Det var viktigt att kunna använda Lundalabbets fysiska plats som inspirationsmiljö och utgångspunkt för vår resa, säger Lara Sanna som är klassens lärare i Visuell konst.

I Lundalabbet på Kulturen stimulerades elevernas nyfikenhet och kreativitet, och tillbaka på skolan började de arbeta i ämnena Design och Visuell Konst. Målet var att ge eleverna verktyg i både självanalys och bildanalys, och vägleda dem så att de skulle kunna skapa en egen bild av Lund.  

Inom ämnet Visuell konst analyserade elverna Kandinsky och GAN-målningar och bröt ner dem i former, färger och symboler. De arbetade med färgers betydelse utifrån både ett psykologiskt och kulturellt perspektiv, och fick sedan välja 4 mönster och 4 färger som representerar Lund för dem. Sista steget för eleverna var att komponera mönster och färger för att skapa en abstrakt bild som målades med akvarell-färgpennor.

I ämnet Design fick eleverna utforma ett collage och skapa en affisch med hjälp av ett digitalt bildbehandlingsprogram. Innan eleverna började skapa sina egna affischer fick de en genomgång om hur formgivare kan anpassa utformningen för att budskapet ska nå fram till slutanvändaren. De tittade på affischens historia och hur affischer har använts för reklam, information och propaganda.

För oss på Kulturen är elevprojektet en bekräftelse på att vi har lyckats nå ut med vår inbjudan att engagera sig i staden och arbetet med vår nya Lundautställning.

– Det ger oss intressanta perspektiv på Lund när nya lundabor riktar sin blick mot staden, säger utställningspedagog Annika Mandahl. 


Utställning: Mitt Lund en berättelse om en internationell stad (andra våningen i Vita huset).

Invigning: Söndagen den 31 januari kl 13.00. Journalister är välkomna!

Utställningsperiod: 31/1–3/4 2016

Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund. 

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

För mer information: 

Lara Sanna, lärare i Visuell konst (Visual Art) på International School of Lund Katedralskolan
0706-42 04 66, alessandra.sanna@utb.lund.se

Annika Mandahl, utställningspedagog på Kulturen
046-35 04 39, annika.mandahl@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl