2010-08-31 14:52Pressmeddelande

Höstens program på Kulturen

null

Under hösten bjuder Kulturen bland annat på utställningar om folkkonst & design, formgivaren Åke Axelsson och barnboksförfattaren Stefan Casta. Vi har dessutom flera nya programpunkter. I slutet av september presenterar vi till exempel familjeföreställningen Fem myror, och i november kommer rikskända vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing och berättar om bröllopstraditioner. Den 27-28 november är det dags för Kulturens klassiska julstök, där den första dagen även i år kommer att fokusera på barnfamiljerna.

Aktuella utställningar:

ÅKE AXELSSON - MÖBELSKAPAREN
I höst presenterar Kulturen en storhet inom svensk möbelformgivning och inredning - Åke Axelsson. Utställningen är retrospektiv och ger en bred bild av Åke Axelssons vittomfattande skapargärning – såväl hans arbeten för offentlig miljö som hans passionerade arbete med gestaltandet av stolar och andra möbler. Utställningen spänner över sex decennier.
Utställningsperiod: 3/10 2010 - 30/1 2011
Invigning söndag 3/10 kl 14 med Åke Axelsson och Sune Nordgren, konstvetare och känd museiprofil.

STEFAN CASTAS GRÖNA TRÅD
Den omtyckte barn- och ungdomsförfattaren Stefan Casta har skrivit ett stort antal böcker där djur- och naturintresset löper likt en röd tråd genom författarskapet. Casta samarbetar med olika illustratörer och i utställningen visas verk av Anna Bengtsson, Maj Fagerberg, Staffan Gnosspelius, Sara Lundberg, Bo Mossberg, Mimmi Tollerup och Staffan Ullström. Här finns en läshörna, bildverkstad, lekflotte och mycket mer! I samarbete med LitteraLund 2010.
Utställningsperiod: 12/10 2010 - 9/1 2011
Invigning tisdag 12/10 kl 14.30 med Stefan Casta, saftkalas och naturliga överraskningar.

Se bifogat programblad för övriga 17 utställningar på Kulturen under hösten!

Några av höstens programpunkter:

FEM MYROR ÄR FLER ÄN FYRA ELEFANTER
Upplev 1970-talets fantastiska tv-succé som teater! Titta på Lattjolajbanlådan och lyssna på bom, tjoff och poff! Biljetter 80 kr/pers. säljs i receptionen
Sön 26/9 kl 11 och 14.

BRÖLLOPSETIKETT MED MAGDALENA RIBBING
Varför är brudklänningar oftast vita och vad får man absolut inte ha på sig på bröllop? Vett och etikett-experten Magdalena Ribbing berättar om våra bröllopstraditioner. Efter föredraget blir det frågestund!
Lör 20/11 kl 14-15. Biljettpris 70 kr

JULSTÖK I DAGARNA TVÅ
Efter succén med en extra julstöksdag förra året blir det även i år julstök i dagarna två. Museet förvandlas till en myllrande marknad med mat, musik och hantverk. Vi stöper ljus, rimmar, gör julpynt, steker korv och mycket annat. Lördagens program är anpassat för barnfamiljer.
Lör 27/11 och sön 28/11 kl 11-17 Entréavgift

Se bifogat programblad för övriga programpunkter på Kulturen i hösten!

För mer information:

Johanna Lisberg Jensen, programansvarig
046 35 04 30, johanna.lisberg.jensen@kulturen.com

Eva Kjerström Sjölin, utställningsproducent för Åke Axelsson - möbelskaparen
046 35 04 12, eva.kjerstrom.sjolin@kulturen.com

Yvonne Andersson, utställningsproducent för Stefan Castas gröna tråd
046 35 04 44, yvonne.andersson@kulturen.com

Kulturen är det största museet i Skåne och efter Skansen, det äldsta friluftsmuseet i världen. På två kvarter i Lund ryms ett 30-tal byggnader som visar hur människor levt i Sverige genom tiderna. Här hittar ni även flera utställningar om allt från det medeltida Lund och skånsk allmogekultur till konsthantverk och design till olika tillfälliga utställningar om aktuella teman.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin