På Kulturen i Lund kan besökarna under flera tillfällen i december hälsa på pigan i Blekingegården och höra om julen hos en välmående bondefamilj år 1815. Brasan är tänd och bordet är dukat! Första tillfället är lördagen den 7 december och sista tillfället måndagen den 30 december. Drop in kl 12–15.
Året är 1815 och i Blekingegården har det dukats till jul. I stugan är det varmt, spisen ger god värme. Rummet är julstädat, den enda gången under året som det blir verkligen rent. Väggar, tak och golv har skurats. På golvet har hackat enris strötts ut. Det både luktar gott och ser dekorativt ut. Ett sätt att markera att det är fest.
Till jul ”dras stugan” med vävda och målade bonader, som fyller rummet med bilder ur bibelns berättelser och med färger som lyser upp och skapar högtid.
På bordet precis innanför dörren håller julmaten på att förberedas. Här finns gröt, korvar, fläsk och revbensspjäll, bröd, smör och ost, nötter och äpplen. Senapen är ännu inte klar, utan fröna måste malas. Det gör man med hjälp av en kanonkula i en keramikskål.
Matbordet är dukat för hela hushållet med tallrikar av trä, var sin kniv och hornsked. Julölet förvaras i en stånka av eneträ, som alla dricker ur. Supen dricks ut muggar av tenn. En specialitet för trakten är att det serveras gädda till jul.
Barn och tjänstefolk får varje jul var sin Julhög, som består av bröd, äpplen och en ost. Underst ligger alltid en rågkaka och därefter flera mindre bröd av siktat rågmjöl. Det översta av bröden var en Tolvhålakringla. Ibland får barnen också en Julhäst, en kaka som köps av ”kakegumman” eller bagaren i stan. De nyköpta ljusen ska brinna hela natten för att hålla troll och otyg borta.
Evenemang: Julen i Blekingegården, en piga berättar om julen år 1815
Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplaten i Lund. I Blekingegården i frilufsmuseet.
Tid: Drop-in följande tillfällen:
Lördag 7 december kl 12–15
Söndag 8 december kl 12–15
Lördag 14 december kl 12–15
Söndag 15 december kl 12–15
Lördag 28 december kl 12–15
Söndag 29 december kl 12–15
Måndag 30 december kl 12–15
Journalister är välkomna!
Pressbilder: Bifogas, se nedan. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp den och klicka sedan på knappen Ladda ner.
Kontakt:
Therese Bygge, programarrangör, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com
Kulturens entré: 046-35 04 01
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.