2017-09-11 09:10Pressmeddelande

Gustav Olsson tillträder idag som chef för Kulturen

null

Idag, den 11 september 2017, tar Gustav Olsson över efter Anki Dahlin, som har varit Kulturens chef sedan 2007. De senaste sju åren har Gustav varit chef för friluftsmuseet Julita Gård, Nordiska museets herrgårdsanläggning i Södermanland. Dessförinnan har han bland annat varit utvecklingschef på Julita Gård och chef för Lantbruksenheten på länsstyrelsen i Södermanland.

– Det är viktigt att vi ser en fortsättning på den positiva utveckling vi har haft under Ankis ledning. Styrelsen är övertygad om att Gustav är lämpad för det och att han kan tillföra Kulturen nya dimensioner i det arbetet, säger Bengt L Andersson, ordförande i Kulturens styrelse.

Kulturen är en ideell förening med cirka 3 500 medlemmar. Kulturen har Sveriges största samling av kulturhistoriska föremål från södra Sverige, stora samlingar av jämförande föremål från hela världen och norra Europas största medeltidsarkeologiska samling. Kulturen driver verksamhet på åtta besöksmål i Skåne. Huvuddelen av verksamheten utförs på Kulturen i Lund. De övriga är Tegnérmuseet, Livets museum och Hökeriet (alla i Lund), Kulturens Östarp (i Sjöbo), Norlindmuseet på Borgeby slott, Bosjöklosters mölla i Höör samt Medicinhistoriska museet i Helsingborg. Kulturen utför även uppdrag inom arkeologi och bebyggelseantikvarisk verksamhet i framför allt södra Sverige.

– Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att få arbeta som chef för Kulturen. Det är ett museum med enastående samlingar och ett museum som arbetar aktivt med att vara en del av det omgivande samhället. De kulturhistoriska museerna har en viktig roll att fylla i en tid av förändring och utveckling, säger Gustav Olsson.

Gustav Olsson har en kandidatexamen i nationalekonomi från Lunds universitet, en kandidatexamen i historia från Uppsala universitet, en agronomexamen från Sveriges lantbruksuniversitet och forskarstudier i agrarhistoria.

För mer information:

Gustav Olsson, nytillträdd museichef Kulturen, gustav.olsson@kulturen.com, telefon: 046-35 04 02

Johan Hofvendahl, marknadskommunikatör på Kulturen, johan.hofvendahl@kulturen.com, telefon: 046-35 04 25

Pressbilder: Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. 

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin