2023-01-23 06:50Pressmeddelande

Förintelsens minnesdag med föredrag och visning på Kulturen i Lund

Fångdräkter som visas i utställningen "Att överleva – Röster från Ravensbrück" på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen.

Kulturen uppmärksammar Förintelsens minnesdag den 27 januari med ett arrangemang med fri entré. I år blir det föredrag med författaren Per Svensson, i samarbete med Författarcentrum Syd. Efter föredraget visar elever från historieprogrammet på Katedralskolan utställningen Vi som kom till er, och du kan också se utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück. Fri entré till arrangemanget.

Förintelsens minnesdag handlar om att aldrig glömma, bland annat med målet att inte låta historien upprepa sig. Men i kristider blir minoriteter ofta särskilt utsatta. Per Svensson, författaren till verk som Vasakärven och järnröret: Om den långa bruna skuggan från Lund och Mitten: En måttfull stridsskrift i polariseringens tid, belyser ämnet.

På Förintelsens minnesdag i år tänker vi tillbaka på vad som hände i upptakten till det som blev andra världskriget: att folkgrupper som tidigare varit integrerade i de samhällen de bodde i långsamt blev utstötta genom omgivningens omdefinition av deras identiteter och exkluderande lagstiftning. Samma tendenser – trots det som hände för nästan hundra år sedan – finns även idag och man kan fråga sig om vi lärt oss något.

Per Svenssons bok Vasakärven och järnröret: Om den långa bruna skuggan från Lund, kommer att finnas att köpa i pocketformat i museibutiken.

Dagens program: 

Kl 13.00 Museichef Gustav Olsson och Författarcentrum Syds Erik Hirschfeld hälsar alla välkomna.

Kl 13.05–13.45 Föredrag med Per Svensson, i samarbete med Författarcentrum Syd.

Kl 14.00–14.20 Visning i utställningen Vi som kom till er med elever från Katedralskolans historieprogram.

Utställningen Att överleva – Röster från Ravensbrück är öppen. Intendent Niklas Ingmarsson finns på plats från kl 13.45 och kan svara på frågor.

I Auditoriet, på andra våningen i Vita huset (entréhuset).

Fri entré till arrangemanget från kl 12.30! 

Arrangmang: Förintelsens minnesdag: Att aldrig glömma

Datum och tid: Fredag 27 januari kl 13.00. Fri entré från kl 12.30!

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner till presskitet. 

Kontakt: 

Therese Bygge, programarrangör på Kulturen i Lund, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com

Emma Fager Malmström, Författarcentrum Syd, 0704-82 98 38, emma.fagermalmstrom@forfattarcentrum.se

Författarcentrum Syd är en ideell förening för yrkesverksamma författare. Föreningen har cirka 400 medlemmar i Skåne, Blekinge och Småland. Genom författarförmedlingen bokar Författarcentrum Syd årligen cirka 500 författarbesök och framträdanden.

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin