2019-01-31 14:02Pressmeddelande

Föreställning om hovdam och politisk aktör i slutet av 1700-talet

Illustration: Lotta AllardIllustration: Lotta Allard

Lördagen den 9 februari framför skådespelerskan Erika Lovisa Stensson föreställningen Jag är Magdalena – gömt är icke glömt på Kulturen i Lund. Där gestaltar hon Magdalena Rudenschöld (1766–1823), som var en svensk grevinna och hovdam och en viktig politisk aktör under slutet av 1700-talet. 

Före detta hovfröken Magdalena Rudenschöld ser som 47-åring tillbaka på sitt dramatiska liv och reflekterar kring vilka val och tankar som drivit henne framåt. Det är en föreställning om de evigt existentiella frågeställningarna om liv och död sedd ur ett kvinnligt perspektiv, med förankring i 1790- talets franska frihetsideal.

Monologen är skriven av skådespelaren Erika Lovisa Stensson, som kom i kontakt med Magdalena Rudenschöld genom sin farmor och sitt avlägsna släktskap med Magdalena. Farmodern hade några av den före detta hovdamens plagg i sin ägo, och när Erika sett dem väcktes hennes nyfikenhet kring Magdalenas person.

Som sjuttonåring blev Magdalena Rudenschöld hovfröken hos prinsessan Sofia Albertina, syster till Gustav III. Magdalenas personlighet och skönhet gav henne många beundrare och friare vid det gustavianska hovet. Hon inledde ett förhållande med Gustaf Mauritz Armfelt, trots att han redan var förlovad med Hedvig Ulrika De la Gardie, som han också sedan gifte sig med.

År 1793, efter Gustav III:s död, vistades Armfelt utomlands och smidde därifrån planer på att störta Reuterholm, regenten i Gustav IV Adolf förmyndarregering, för att själv ta hans plats. Magdalena var en av de sammansvurna som planerade för denna kupp. När konspirationen avslöjades arresterades hon, och dömdes så småningom till att avtjäna sitt straff på spinnhuset i Stockholm.  Efter två år på spinnhuset blev hon 1796 förvisad till en egendom på Gotland, där hon hölls isolerad från familj och vänner. Hon fick senare tillåtelse att återvända till Stockholm och bodde då hos sin mor.

Erika Lovisa Stensson  skrev och regisserade redan 2002 en enaktare om Magdalena, som uppfördes på Livrustkammaren i Stockholm. Den handlade om ett fiktivt möte mellan Magdalena Rudenschöld och Ulla Winblad. Nu efter mer än femton år återvänder Erika till Magdalena på nytt och gestaltar henne i en monolog.  Den har tidigare spelats på Christinehof slott, som Magdalenas mormors mor Christina Piper byggde. Erika har varit verksam på Borås Stadsteater, Älvsborgsteatern, Teater Kurage och Ystad Stadsteater samt gjort egna produktioner tillsammans med b la Potato Potato och varit med i några filmproduktioner.

Evenemang: Teaterföreställningen Jag är Magdalena – gömt är icke glömt

Datum och tid: Lördagen den 9 februari kl 13.00

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen

Pressbild: Bifogas, scrolla ner och klicka på bilden för att ladda ner den. 

Mer information om Magdalena Rudenschöld kan man bland annat hitta i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon

Kontakt:

Erika Lovisa Stensson, skrivande skådespelare, 073-670 77 21, akire_nu@hotmail.com 

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin