Under början av hösten gästas Kulturen både av skogens väsen och spöken då folktro, myter och berättelser är det genomgående temat. Startskottet sker i samband med Kulturarvsdagen söndagen den 11 september och folktrosatsningen avslutas med en spökkväll på museet den 3 november.
Förr i tiden var magiska väsen en del av livet. Vättar, älvor, troll, näcken och skogsrået ansågs ligga bakom svårförklarliga händelser som till exempel missväxt och sjukdomar. Nuförtiden sätter folktro mest igång nyfikenhet och fantasi. Under hösten väcker vi tillfälligt folktron till liv på Kulturen.
Under perioden erbjuds visningar, föredrag, höstlovsverksamhet, deckarspår och en spökkväll. Lördagen den 24 september bjuder vi in till ett helt nytt arrangemang, Folktrons dag. Då fylls Kulturen av folktrons olika väsen. Det blir föreställningar, vandringar, ölbryggning, trolldryck och gästspel av både troll och kloka gummor. Välkommen till ett magiskt efterår på museet!
Läs mer i Kulturens programblad "Folktro, myter & berättelser på Kulturen" samt på www.kulturen.com.
Bild: S:t Göran och draken. Detalj från en bonad målad 1796-1800 av Johannes Nilsson. Bonaden visas i utställningen Folkkonstens skapare.
För mer information:
Emma Malmström, programchef, tfn 046 35 04 54
Johanna Lisberg Jensen, programarrangör, tfn 046 35 04 30
Erik Roman, pressansvarig, tfn 046 35 04 47
Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar och i drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan alla ta del av en magisk värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.