2011-05-03 08:48Pressmeddelande

Folkkonstens skapare fulländar Kulturens storsatsning på folkkonst & design

null

Söndagen den 8 maj invigs den sjätte och sista delen i Kulturens storsatsning på folkkonst och design, Folkonstens skapare. Denna avslutande utställningsdel berättar om folkkonstens ursprung, om hantverkstraditioner och människorna som skapade föremålen. I samband med invigningen blir det hantverksmarknad och aktiviteter i museiparken.

Fyra kulturhistoriska byggnader har restaurerats och handikappanpassats, sex utställningar byggs på totalt ca 500 kvm. Folkkonstens skapare är den sista delen i Kulturens största utställningssatsning på många år. Utställningar har sin utgångspunkt i Kulturens stora samlingar av folkkonst från södra Sverige och i den avslutande utställningsdelen kommer vi närmare ursprunget och människorna som skapade alla dessa fina föremål. Vem gjorde konstnärliga föremål i det äldre bondesamhället? Vem hade tid att utsmycka och varför? Vad köpte man och vad gjorde man för eget bruk? Utställningen berättar om skogens mångsysslande hantverkare, bysnickare som arbetade för en nära kundkrets, målare som vandrade med penslar och färg i en korg på ryggen, kvinnor som vävde för hemmet eller sydde ”på förtjänst”. Vi känner dem sällan vid namn, men vi kan berätta något om hur de levde, om kärleken till materialet och lusten att skapa.

Folkkonstens skapare invigs söndag 8 maj kl 14 av Yngve Petersson, ordförande för regionens kulturnämnd.
Vi firar med hantverksmarknad. Det blir näverslöjd, pilflätning, stickning, luffarslöjd, träsnide, frivoliteter, musik och fikaförsäljning på Borgargården. Smeden smider i Hylla Smedja och guiden visar hantverk och folkkonst på museet. Hantverksmarknaden på Borgargården pågår Kl 14-17.

Pressvisning av Folkkonstens skapare och presentation av Kulturens övriga program för sommaren, torsdag den 5 maj kl 11.
Karin Schönberg visar utställningen och programchef Emma Malmström berättar om Kulturens sommardagar som varar fram t o m augusti. Vi besöker även Kulturens egen smed Robin Hermansson som arbetar i smedjan. 

För mer information:
Anki Dahlin, museichef, tfn 046 35 04
Karin Schönberg, producent för utställningen, tfn 046 35 04 21
Emma Malmström, programchef, tfn 046 35 04 54
Erik Roman, pressansvarig, tfn 046 35 04 21

Kulturen är en kulturhistorisk oas mitt i Lund med hus från olika tider, från land och stad. Verksamheten utgår från stora museisamlingar och i drygt trettio kulturhistoriska byggnader visas utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och design. Här kan alla ta del av en magisk värld med program, traditionsfirande, restaurang och en fin lekplats. Verksamheten omfattar även arkeologi, byggnadsvård och annan uppdragsverksamhet. Kulturen är en ideell förening där alla kan bli medlemmar!


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin