2009-05-13 14:16Pressmeddelande

Folkdräktsträditioner av Bea Szenfeld

null

Modedesignern Bea Szenfeld har skapat sex trädinstallationer på Kulturen i Lund som ska ge betraktaren en särpräglad och personlig upplevelse av Skånes folkdräkter. I material som PVC och aluminium gör hon fria, moderna "trädkläder" inspirerade av Kulturens folkliga material.

- I dag kan man se folkdräkten dyka upp i alla möjliga situationer och gestalter: från folkdanslag och Nobelmiddagar till modifierade versioner på diskodansgolvet. I vilken skepnad den än dyker upp så tycker jag att det är viktigt att bevara intresset för detta kulturarv för framtiden - säger Bea, som är utbildad vid Tillskärarakademin och Beckmans modelinje

Dagens formgivare hämtar gärna inspiration från folklore och hemslöjd i Norden och runt om i världen. Folkdräktsdetaljer så som skärningar och mönster syns numera i modern tappning på kläder, tennisskor, tapeter och skateboardar.

- Jag är hänryckt av alla intressanta delar som en folkdräkt kan består av, livstycken, bröstlappar, livband och schematiskt vikta klutar. berättar Bea.

Installationen är inte avsedd för att ge en detaljerad bild av bygdedräkter utan att betraktaren ska få en särpräglad och personlig upplevelse av Skånes folkdräkter.

- Materialen jag har använt mig av såsom PVC-tyg och aluminium är inte typiska för dräkttillverkning, men skapar en spännande kontrast i min tolkning av de historiska förlagorna, säger Bea. Varje enskild installation har en eller flera dräkter som inspiration.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin