2022-09-29 07:51Pressmeddelande

Följ med konservatorerna bakom kulisserna på Kulturen i Lund

Johanna Hermansson, magasinsföreståndare och konservator på Kulturen, avlägsnar putsmedel från silver och mässingsföremål. Foto: Nelly Hercberg, KulturenFoto: Nelly Hercberg, Kulturen

Den 9 oktober är det Konserveringens dag, som uppmärksammar det viktiga arbete som yrkesgruppen konservatorer gör för att bevara föremålen i våra museisamlingar för framtiden – vårt gemensamma kulturarv. Tisdagen den 4 oktober kl 10 bjuder konservatorerna på Kulturen in till en visning bakom kulisserna på museet, med fokus på bevarandets hemligheter.

Konservatorer jobbar på museer, men också med t ex kyrkornas föremål. På Kulturen i Lund finns fyra anställda konservatorer, med fyra olika arbetsområden. Alla jobbar de dock för samma mål, att stanna tiden…lite till. Konservering är en tvärvetenskaplig disciplin, som rör sig inom fältet för metoder och kunskaper inom kemi, traditionellt hantverk, materialhistoria, forensik och färglära. Det ligger ofta enorma insatser och avancerade vetenskapliga metoder bakom konservatoriska behandlingar. Åtgärderna följer strikta etiska riktlinjer och är ofta helt osynliga för blotta ögat.

Konservatorerna jobbar både med att förebygga och laga skador. Till exempel måste föremål som vi tar in till samlingarna behandlas innan de får sin avsedda plats i magasinet, för att skadeinsekter inte ska följa med in. Då krävs kunskap om hur olika material reagerar på värme eller kyla. 

När vi producerar utställningar på museet finns konservatorn med från början till slutet i projektet. Är föremålen i tillräckligt bra fysiskt skick för att ställas ut? Skall de monteras? Krävs det särskild transport? Har utställningslokalen ett lämpligt klimat? Kan föremålen påverkas av besökarens nyfikna hand? Detta är frågor som konservatorn har med sig hela tiden. Deras arbete är en förutsättning för att generationer framöver ska kunna ta del av vårt fantastiska kulturarv.

Visning för journalister med konservatorerna på Kulturen

Konservatorerna Anna Sanfridsson, Åsa Tornborg, Dag Mether och Johanna Hermansson berättar om konservering på Kulturen och de olika faktorer som kan skada museiföremålen De visar på de dolda åtgärder som det inte är meningen man skall se, men som en nyfiken besökare trots allt kan lägga märke till. Insektsfällor, loggrar, ambragel och UV-filter. Var finns de och varför?

Datum och tid: Tisdag 4 oktober kl 10.00. Visningen sker i flera utställningslokaler och  tar ca 30 minuter.  

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen

Kontakt: Johanna Hermansson, magasinsföreståndare och konservator på Kulturen, 046-35 04 09, johanna.hermansson@kulturen.com

Konserveringens dag har initierats av konservatorer i Sverige med hjälp av föreningen Nordiska konservatorförbundet Sverige, NKF-S.



Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin