2015-01-26 07:00Pressmeddelande

Emil! – en lekutställning på Kulturen i Lund

null

Emil i Lönneberga och hans värld flyttar in på Kulturen i Lund! Det blir en lekutställning för yngre barn med spring i benen, men vi visar också Björn Bergs originalillustrationer till Emil-böckerna. Pressvisning med barn från Blåklintens förskola i Lund i utställningen onsdagen den 11 februari kl 10.30.

Efter succén med lekutställningen Alfons Åberg fyller år! från 2012 har vi ännu en gång skapat en utställning där barnen får leka. De får uppleva miljöer som de känner igen från Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga, som snickarboden, Katthultsköket och visthusboden. De får klättra, känna på saker, klä ut sig till Emil eller Ida och använda sin fantasi i samspel med andra barn. Den som vill ta det lugnt kan slå sig ner och läsa en saga vid bron.

På väggarna i utställningen hänger originalillustrationer av Björn Berg. När han fick uppdraget att teckna Emil använde han sin egen busige son Torbjörn som förebild. Och nu har Torbjörn Berg gjort scenografin till vår utställning!

Emil i Lönneberga utspelar sig i Småland runt sekelskiftet 1900. Det är en tid som här på Kulturen även skildras i Bosmålatorpet i friluftsmuseet. Under utställningsperioden kommer vi att knyta ihop Kulturens miljöer och Emilutställningen på flera olika sätt i programverksamheten.

Utställning: Emil! Utställningsperiod 14 februari–31 augusti 2015.

Invigning: Lördagen den 14 februari kl 14–15.

Pressvisning: Onsdagen den 11 februari kl 10.30. Under pressvisningen berättar utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen om Emil! och barn från Blåklintens förskola i Lund leker i utställningen.

Plats: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund.

Pressbilder: Bifogas (scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner. ) Ni är välkomna att fotografera när barnen leker i utställningen under pressvisningen!

För mer information:
Johanna Lisberg Jensen, utställningsproducent, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl