2006-11-07 15:00Pressmeddelande

Do Redo. Konsten att slakta en tröja.

null

Ta en kasserad ylletröja, sätt saxen i och ge den ett nytt liv. Det finns inget rätt eller fel. Jämna stygn och vackra baksidor är inte det viktiga - utan kreativitet, skaparglädje och mod. Det säger initiativtagarna till utställningen Do Redo som öppnar på Kulturen den 10 september. Lund är den sista anhalten för denna vandringsutställning som också är en protest mot konsumtionssamhället.

Textilslakt skapar nytt mode
I utställningen Do Redo visas färggranna och dekorerade plagg och accessoarer som textilform-givarna Katarina Brieditis och Katarina Evans skapat. Besökaren kan på nära håll studera hur de förvandlat gamla uttjänta ylletröjor till tufft dekorerade modeplagg såsom kjolar, jackor, mössor och väskor. Teknikerna de använt sig av är bl.a. återbruk, stickning, virkning och broderi. På Kulturen visas också en nygjord brudklänning sydd av 25 vita ylletröjor. Iniviativtagarna till Do Redo vill slå ett slag för handarbetet som de menar ger energi och sätter igång fantasin, stärker självförtroendet och gör att man känner sig nöjd och glad.

Personerna bakom Do Redo
Katarina Brieditis, textilformgivare, Katarina Evans, textilformgivare, Sonoko Sato, textiljournalist, Anna-Stina Lindén Ivarsson, modejournalist och Ulla-Karin Hellsten, VD Östergötlands Ullspinneri och projektledare. Do Redo-projektet består också av workshops och gör-det-själv-kit med garn och mönster samt boken Do Redo. Konsten att slakta en tröja.

Utställningsperiod
Utställningen pågår 10 september 2006 – 7 januari 2007 på Kulturen i Lund.

Pressbilder och mer information
För mer utställningsmaterial och pressbilder, gå till www.kulturen.com. Klicka på press, lösenordet är b469alle.
Kontakta gärna Niklas Ingmarsson, utställningsansvarig på Kulturen tel 046-35 04 11 alt niklas.ingmarsson@kulturen.com.
Du kan också kontakta Ulla-Karin Hellsten, projektledare Do Redo tel 0706-230 988 alt ullspinneriet@telia.com.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin