2014-01-13 06:30Pressmeddelande

Denise Grünstein till Kulturen i Lund - pressträff

null

Söndagen den 19 januari 2014 öppnar vi Denise Grünsteins utställning på Kulturen i Lund med verk både från hennes senaste serier Wunder och Winter och från äldre serier. Genom sin kamera utforskar hon kroppen och dess delar och tolkar omvärlden, men tänjer också på gränserna för fotografiets karakteristiska egenskaper i förhållande till andra konstformer. Onsdagen den 15 januari kl 11.00 har vi pressvisning av utställningen. 

Kulturen vill ge sin publik möjlighet att uppleva fotografins mångfacetterande uttryck och bredd och inleder därför 2014 med ännu en fotoutställning av högsta kvalitet. I Lundahallen kommer man att kunna se flera bilder från Denise Grünsteins båda serier Wunder och Winter som tillkommit parallellt under 2013, men även verk från de äldre serierna Figure out och Malplacé.

Möter samtiden
Denise Grünstein tolkar minnen, drömmar, farhågor och förhoppningar i en strävan att förstå vad det är att vara människa: ”Det jag inte förstår intresserar mig. När ingenting är antingen eller, utan allting kan vara både och. De obesvarade frågorna som uppstår är meningen. Jag söker efter min egen tvekan. För just där, i gränslandet uppstår möjligheterna.”

Kännetecknande för Denise Grünsteins konstnärskap är den starka kopplingen till måleriet och till surrealistiskt fotografi.  Hon leker med konsthistorien och låter klassiska bildvärldar möta samtiden. Romantikens grönskande landskap, Skagenmålarnas strandkultur och surrealismens lek med kroppar förs in i in i vår samtid och möter en förändrad syn på makt, kön och identitet. 

Ständig förnyare
Denise Grünstein, som varit aktiv i såväl konst- som modefotografiska sammanhang sedan 80-talets början, gjorde sig känd som porträttfotografiets förnyare på 1990-talet. Hon frångick det rent dokumentära och tog sig konstnärliga friheter i de många ikoniska porträtt hon tog för Månadsjournalens räkning. Uttrycksmässigt förnyar hon sig ständigt och låter konstnärliga och kommersiella bilder spilla över i varandra. Denise Grünstein utforskar även den tekniska sidan av fotografiet och använder sig lika gärna av storformatskamera som digital teknik, eller en leksakskamera som hon hittar på en loppmarknad för några dollar.

På Kulturen visas nio verk ur serierna Wunder och Winter och sju verk ur serierna Figure Out och Malplacé. I utställningen finns också en videoproduktion.

Pressvisning: Vi förhandsvisar Denise Grünsteins utställning. Viveca Ohlsson, huvudansvarig för utställningen och fotograf på Kulturen, berättar mer om både utställningen och Denise Grünstein.

Plats: Kulturen, Tegnérplatsen i Lund

Datum och tid: onsdagen den 15 januari 2014  kl 11.00. 

Foton: pressbilder bifogas och foton kan tas under pressvisningen. För frågor kring Kulturens bilder kontakta Kulturens fotograf Viveca Ohlsson, 046-35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com

För mer information: 
Viveca Ohlsson, huvudansvarig för utställningen och fotograf på Kulturen, 046-35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com. 

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin