2023-09-26 05:50Pressmeddelande

Chokladdagar på Kulturen i Lund i helgen

Montage med kakaofrukter, chokladpraliner med mera

I helgen bjuder vi för första gången in till Chokladdagar på Kulturen i Lund. Fem chokladtillverkare säljer praliner och det blir föredrag, chokladprovning och roliga uppdrag för barn. Speciellt för chokladdagarna har vi också plockat fram några chokladrelaterade föremål ur vårt magasin. 

– Vi ville skapa ett program som passar alla generationer och är kopplat till kulturhistoria, och vad passar då bättre än choklad?, säger programarrangör Johanna Lisberg Jensen

Under helgen visas en miniutställning med kannor och koppar för varm choklad samt äldre choklad- och kakaoförpackningar. Här berättas också kort om chokladens historia i Sverige.

Varm choklad på 1700-talet
”Hos oss är chokladen älsklingsdrycken framför allt för förnäma damer, vilkas gommar ej äro vana vid starkare spirituösa drycker och som på barnens sätt, ledda av en naturlig instinkt, välja mild och söt föda men undvika allt som är skarpt.”

Så uttryckte sig Carl von Linné i mitten av 1700-talet, då chokladdrycken var väldigt exklusiv och dracks framför allt av välbeställda kvinnor.

Dagens chokladkakor
De chokladkakor som vi idag äter är gjorda av kakaosmöret, dvs fettet från kakaobönorna. Det var först på 1800-talet som man lyckades att pressa ut fettet ur kakaobönan och få fram ett pulver, vilket möjliggjorde ätchoklad. Sockrad ätchoklad var till en början en lyxprodukt, som få hade råd att köpa.

Den första kända chokladfabriken i Sverige grundades i Stockholm på 1750-talet, men det var först i slutet av 1800-talet som en mer omfattande inhemsk tillverkning kom igång. I Skåne har chokladtillverkningen varit koncentrerad till Malmö och Helsingborg. Bröderna Cloettas Ång-fabrik i Malmö startade 1873 och Mazetti (Malmö choklad- och konfektfabriks AB) 1888. På 1940-talet fanns det 22 större chokladfabriker och 160 mindre tillverkare i landet. Under de senaste åren har flera mindre chokladtillverkare dykt upp på marknaden.

Pralinförsäljning, föredrag och chokladprovning
Både lördagen den 30 september och söndagen den 1 oktober kan man köpa praliner just från fem mindre chokladtillverkare, varav fyra från Skåne. Deltagande försäljare är Hovby no 9, Pralin Davin, Chokladhuset i Limhamn, Jonsered Choklad och Mosters praliner.

På lördagen kl 13 berättar konditor Jan Hedh sina chokladminnen och chokladexperten Maria Escalante leder kl 14 en chokladprovning med utgångspunkt från Hedh-Escalante Chocolatiers chokladkit. På söndagen kl 14 berättar universitetslektor Andreas Håkansson om hur chokladen industrialiserades.

Tipspromenad och uppdrag för barn
I museiparken kan man testa sina chokladkunskaper genom att gå på tipspromenad och det blir också en tävling med ett riktigt smakrikt pris. På söndagen kl 10–14 kan besökarna möta Kulturens volontärer, som leder ett klurigt uppdrag för barn – Montezumas hemlighet. I början av 1500-talet var Montezuma härskare i Aztekernas rike, där man använde kakaobönor som betalningsmedel.

Till chokladprovningen behöver man förköpa biljett via Kulturens hemsida, men resten av aktiviteterna ingår i entrépriset och behöver inte förbokas.

– Vår förhoppning är att detta blir ett återkommande arrangemang, säger Johanna Lisberg Jensen.  

Evenemang: Chokladdagar på Kulturen. Lördag 30 september och söndag 1 oktober 2023. Museet är öppet kl 10–16 båda dagarna. 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund. 

Pressbilder: Bifogas, inklusive bildtexter. (Några choklad-föremål från Kulturens samlingar samt bild på Jan Hedh och Maria Escalante från Hedh-Escalante Chocolatiers)

Kontakt:  
Johanna Lisberg Jensen, programarrangör på Kulturen, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Therese Bygge, programarrangör på Kulturen, 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.com 

 



Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin