2020-03-26 09:29Pressmeddelande

"Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen" öppnar snart

Utställningsaffisch Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningenUtställningsaffisch Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen

Den 4 april öppnar Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen på Kulturen i Lund. Utställningen presenterar hans textila arbeten, med tyger och mönsterskisser som visas tillsammans med fotografier från samma tidsperiod. Här visas också filmer där Carl Johan De Geer berättar om sin inspiration och produktion.

Carl Johan De Geer började producera stormönstrade fantasifullt expressiva tryck i starka och kontrastrika färgkombin­ationer i början av 1960-talet. Det var en revolt mot tidens brunmurrigt diskreta ideal och uppväxtens estetiska värderingar. Med form och färg ville han påverka hela samhället.

”Det hör ihop med en idé vi hade då: att det gick att skapa en ny och bättre värld utan krig med hjälp av mönster, starka färger och musik. En missuppfattning.”
Carl Johan De Geer, citat från utställningen

Carl Johan De Geer (född 1938) har länge varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Han har verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare, men från början var det textilformgivare han ville bli.

– I utställningen kan vi verkligen uppleva Carl Johan De Geers fascination för hur mönster sätts ihop, i en film visar han hur han gör. Han pratar även om sin rädsla för tomrum som får honom att maniskt fylla ut sina mönster med olika figurer. Jag blir själv väldigt inspirerad och det tror jag även att många andra kan bli, säger Kulturens utställningschef Christian Penalva. 

Det är en färgstark utställning om De Geers textilproduktion, från tidigt 1960-tal till början av 2000-talet. Utställningen är producerad av Bildmuseet i Umeå, och föremålen har lånats in från museer, arkiv och privata samlingar. I en utställningsfolder kan man läsa mer om inspirationen bakom de olika textilierna, i en text som bygger på curator Brita Täljedals intervju med Carl Johan De Geer. (se bifogad pdf). 

Det är det som är min stolthet, att jag har kunnat väva ihop mönster så att man inte ser var någonting börjar eller slutar, så att det inte är saker som sitter på rad. […] Ofta har jag tänkt att man kan ta vad som helst och göra mönster av det.
Carl Johan De Geer – ur utställningsfolderns text

Under öppningsdagen kommer ett nyinspelat mini-föredrag med Carl Johan De Geer att visas i Auditoriet varje halvtimme, med start kl 10.30. Utställningen öppnar kl 10.00. 

Utställning: Carl Johan De Geer – Den stora missuppfattningen. Producerad av Bildmuseet, Umeå universitet. Curator: Brita Täljedal, Bildmuseet. 

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund. 

Utställningsperiod: 4 april–30 augusti 2020. 

Pressvisning: Fredagen den 3 april kl 10.30. Utställningsschef Christian Penalva berättar om utställningen. Carl Johan De Geer kan tyvärr inte medverka under pressvisningen som planerat på grund av Coronaviruset.

Bilaga: Katalogtexten (pdf) se nedan. 

Pressbilder: Se nedan. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp den och klicka sedan på knappen "Ladda ner". 

Kontakt: Christian Penalva, utställningschef Kulturen, 046-35 04 29, christian.penalva@kulturen.com

 Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin

Relaterad media