2009-10-21 23:41Pressmeddelande

Bokrelease på Kulturen under Konstkväll i Lund

null

I samband med Konstkväll i Lund, lördagen den 24 oktober, hålls vernissage för en utställning med 97 originalbilder av den legendariske svenske fotografen Henry B Goodwin. Under kvällen släpps även boken Essäer om Henry B Goodwin som är skriven av Sveriges främste Goodwinexpert, Olle Östlind. Författaren, som både forskat och skrivit om den kände fotografen, avled i december 2008. En kort tid före sin bortgång överlämnande Olle Östlind ett nästan fullständigt bokmanus till Björn Andersson, förlagschef på Historiska Media. Björn Andersson har sedan, som redaktör, slutfört arbetet med den nya boken om Goodwin som släpps på lördag.

Om fotografen Henry B Goodwin

Henry Buergel Goodwin föddes i München 1878 och var verksam i Sverige under och efter första världskriget. Han flyttade till Sverige som språkvetenskapsman år 1904 men tio år senare sadlade han om och blev yrkesfotograf. Genom att han, till skillnad från de flesta av sina fotografkolleger, hade en bred och djup humanistisk bildning, förnyade han den svenska fotografidebatten, som under nittonhundratalets första decennier var mycket intensiv. Som piktorialist kallade Goodwin sina bilder för "kamerabilder", då han ansåg att de var konstverk skapade med en kamera. Goodwin blev snabbt fotografen på modet och en av hans stora insatser var att etablera svenskt och skandinaviskt fotografi på den internationella scenen.

Fotoutställning på Kulturen

Utställningen Henry B Goodwin - foto som konst innehåller 97 originalfotografier av piktorialisten och porträttören Henry B Goodwin, en av det tidiga 1900-talets främsta svenska fotografer. Goodwin var dåtidens store kändisfotograf och i samlingen återfinns ett flertal porträtt av det tidiga 1900-talets kändisar som Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Harriet Bosse samt flera andra stora kulturpersonligheter.

Pressvisning av boken och utställningen torsdagen den 22 oktober kl 11

Kulturen bjuder in till pressvisning av utställningen Henry B Goodwin - foto som konst samt boken Essäer om Henry B Goodwin. Björn Andersson, förlagschef på Historiska Media, berättar om Henry B Goodwin, samlingen samt arbetet med den nya boken om den legendariske fotografen.

Vernissage med bokrelease lördagen den 24 oktober kl 18

Vernissage hålls under Konstkväll i Lund kl 18-22. Björn Andersson, förlagschef på Historiska Media, visar utställningen samt presenterar boken Essäer om Henry B Goodwin.

För mer information kontakta:

Viveca Ohlsson, utställningsproducent, tfn 046 35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com

Erik Roman, pressansvarig på Kulturen, tfn 046 35 04 47

Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord b469alle

www.goodwin.nu


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin