2020-11-11 06:31Pressmeddelande

Bidrag tas emot till Kulturens pepparkakshustävling!

Foto: Nathan Anderson/UnsplashFoto: Nathan Anderson/Unsplash

I år utlyser Kulturen i Lund en pepparkakshustävling. De tävlande husen kommer att bli en del av miniatyrbyn Sockerviken, som visas i en liten utställning som öppnar den 18 december. Bidragen tas emot lördag 12 december och söndag 13 december kl 12–14.

Att göra pepparkakshus är en jultradition för många. I år tänkte vi utmana till extra kreativa pepparkakshus genom en tävling! Vi önskar oss hus som är uppfinningsrika och som bidrar till att skapa en glad och välkomnande pepparkaksby. Kanske bibliotek, chokladbutik, apotek eller ett boningshus som har något alldeles extra. Vi tar emot bidrag placerade på plattor som är max 15 x 15 cm. Husen ska vara max 12 x 12 cm, höjden ska vara 10-30 cm. Allt material i husen ska vara ätligt.

Med hjälp av de hus och byggnader som lämnas in som tävlingsbidrag bygger vi miniatyrbyn Sockerviken. Den visas i en liten utställning på Kulturen i Lund, som pågår 18 december 2020–10 januari 2021.  

Sockervikens invånare väntar med spänning på pepparkakshusen.
Foto: Johanna Lisberg Jensen. 

Vi tar emot pepparkakshusen i entrén på Kulturen i Lund, lördagen den 12 december och söndagen den 13 december kl 12–14. Pepparkakshusen lämnas inte tillbaka. Alla hus vi får in kommer att finnas med i utställningen, men vi förbehåller oss rätten att välja ut de som kommer att ingå i miniatyrbyn Sockerviken.

Den 10 januari blir det finissage med prisutdelning. Vinnarna får presentkort till Kulturens museibutik på 750, 500 respektive 250 kr. Vi berättar om pepparkakans historia och delar ut priser till de tre mest uppfinningsrika husen. Juryn utgörs av  arkitekt Thomas Hellquist samt personal från Kulturen som har kompetens och erfarenhet av form & lek: Johanna Lisberg Jensen, Alma Karlsson, Olle Ekström och Elena Gayer.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen 6 i Lund.

Pepparkaksshustävling: Inlämning av bidrag lördag 12 december och söndag 13 december kl 12–14. Prisutdelning under finissagen, se nedan.

Utställning: Sockerviken – en miniatyrby av pepparkakshus. Utställningsperiod 18 december 2020–10 januari 2021. Visas inne i utställningen Folkkonst & Design, på andra våningen.

Finissage: Söndagen den 10 januari kl 14.00–14.45 i Auditoriet. Vi berättar om pepparkakans historia och delar ut priser till de tre mest uppfinningsrika husen.

För mer information:
Programarrangör Johanna Lisberg Jensen: 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com,

Programarrangör Therese Bygge: 046-35 04 52, therese.bygge@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin