2019-03-20 07:00Pressmeddelande

Berättelser från Sápmi – konsert med Elin Teilus på Kulturen i Lund

Elin Teilus. Foto: Zita MariasElin Teilus. Foto: Zita Marias

I höstas öppnade vi utställningen Fokus Sápmi, som berättar om samernas kultur, historia och nutid. Den 27 mars bjuder vi på fler berättelser om Sápmi, genom en föreställning med sångerskan och jojkaren Elin Teilus – aktuell med det nysläppta albumet Iellemij – To Life.

Elin Teilus är sångerska, jojkare och skådespelerska med rötter i skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg. Den nya skivan är en hyllning till människorna och markerna i Udtja. Elin har bland annat haft konserter på Sametingets 25-årsjubileum, jojkat på Samiska nationaldagen och  i samband med visningar av filmen JOJK.  Hon håller också föredrag och leder workshops med röst och jojk. 

I föreställningen på Kulturen i Lund varvar Elin musik och jojk med berättelser från Udtja, byn som hennes familj kommer ifrån. Hon jojkar med kraftfull och innerlig röst och du får möta de öppna vidderna, kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus i jojkens unika sätt att minnas det levande här och nu. Ett möte med den samiska historien och kulturen, om återvändande och livets okränkbarhet. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära.

Här på Kulturen i Lund ackompanjeras Elin av musikern Rickard Åström på flygel. De har producerat albumet Iellemij - To Life tillsammans, och Rickard är en av flera musiker som spelar på skivan. Han är tvåfaldig Grammisvinnare, återkommande musikalisk ledare på Göteborgsoperan och har turnerat internationellt med bland andra folkmusikgruppen Groupa. 

Evenemang: Berättelser från Sápmi – konsert med Elin Teilus

Datum och tid: Onsdagen den 27 mars kl 18.30–19.30

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen i Lund.

Entré: Ingår i entréavgiften.

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att öppna den, och klicka sedan på knappen ”Ladda ner”.

Övrig information:
Mer info om Elin Teilus på www.elinteilus.se

Mer info om Rickard Åström på www.rickardastrom.com

Kontakt:
Elin Teilus, 0702-72 99 99, elin@elinteilus.se

Johanna Lisberg Jensen, programarrangör på Kulturen i Lund, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com.Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin