2015-03-18 07:00Pressmeddelande

Avspark för ny Lundautställning på Kulturen

null

Lördagen den 21 mars kl 14 är det avspark på Kulturen för arbetet med att ta fram en ny Lundautställning. Utställningsgruppen presenterar Lundalabbet och inspirationsutställningen Vinden, och berättar om hur de i dialog med allmänheten ska skapa en Lundautställning som öppnar hösten 2016. Mycket kommer att hända på vägen dit!

Lundalabbet är en mötesplats för att jobba med delaktighet och dialog på vägen mot en färdig utställning. Det kommer alltid att finnas interaktiva inslag för besökarna i labbet, och utställningsgruppen kommer att möta fokusgrupper där. Det blir flera olika programkvällar med t ex workshops, filmvisning och föredrag.

Kulturen kommer också att ge allmänheten olika utmaningar. Det kan t ex handla om att tipsa om intressanta platser att dokumentera eller att skicka in foton och berättelser. Av detta material skapas tillfälliga utställningar under 2015.

Vinden är en liten utställning med föremål ur Kulturens samlingar och berättelser om Lund som är kopplade till dem. Förhoppningen är att den ska inspirera besökaren till att se sig om i sitt eget hem, på sin egen vind, på Kulturen och på Lunds gator och fundera över vad olika föremål eller spår berättar om Lunds historia.

Den nya Lundautställningen ska öppna hösten 2016 och går under arbetsnamnet Lund – staden, platsen, själen. Utställningen tar avstamp i nuet och letar sig bakåt i tiden. Kulturen vill göra en annorlunda stadsutställning, som inte är kronologisk utan vänder och vrider på olika teman. Under utställningsarbetet problematiserar och ifrågasätter utställningsgruppen – med hjälp av allmänheten – de traditionella föreställningarna om Lund och Lunds historia.

Evenemang: Avspark Lund

Tid: Lördagen den 21 mars 2015 kl 14-16

Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund

Pressbilder: Bifogas (scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner högupplösta versioner).

För mer information: 
Caroline Owman, projektledare för Lundautställningen, 046-35 04 92, caroline.owman@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening, med verksamhetsbidrag från Lunds kommun och Region Skåne. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin