2013-03-06 05:15Pressmeddelande

Återupptäckta grafiska blad av mästaren Johannes Stradanus ställs ut på Kulturen.

null

Hösten 2011 gjordes ett spännande ”fynd” i en dokumentsamlare i Kulturens arkiv. Denna visade sig innehålla över 80 grafiska blad av den flamländske mästaren Johannes Stradanus (1523-1605). Den 17 mars kommer 41 stycken av de grafiska bladen att visas i utställningen Stradanus – Hovkonstnär hos Medici. Välkommen på pressvisning onsdag 13 mars kl 11.

Konstnären Johannes Stradanus
Johannes Stradanus (1523-1605) är en av konsthistoriens mest kända okända konstnärer. Den flamländske målaren hette egentligen Jan van der Straet men bytte under sin tid i Italien namn till Johannes Stradanus. Som hovkonstnär hos familjen Medici i Florens kom hans verk att inspirera många konstnärer. Han hade ett långt och nära samarbete med kopparstickaren Philips Galle och dennes familj i Antwerpen. Kopparsticken var ett medvetet sätt att bli känd och få sina bilder spridda i Europa. Stradanus signum, och en anledning till att han blev så populär, var hans förmåga att sammanföra flamländsk realism och detaljrikedom med ett mer elegant italienskt bildspråk. 

Kulturens samlingar
Kulturens kulturhistoriska samlingar omfattar ca 250 000 föremål och har byggts upp sedan slutet av 1800-talet. På museet arbetar vi kontinuerligt med uppordning av de omfattande samlingarna och ibland händer det att föremål återupptäcks. Fyndet av Stradanus grafiska blad är ett exempel på ett material som legat orört i arkivet sedan de införskaffades 1907. Efter att museipersonalen upptäckt och granskat de grafiska bladen från 1500-talet har de varsamt rengjorts och lagats av Kulturens konservator för att kunna ställas ut på museet. Idag finns majoriteten Kulturens föremål sökbara för allmänheten via Kulturens webbplats www.kulturen.com/foremal.

Utställningen Stradanus – Hovkonstnär hos Medici
Den 17 mars öppnar Kulturens utställning med 41 av de ovanliga grafiska bladen. Bladen ingår i serien Venationes som visar 1500-talets syn på jakt och djurliv, men också intresset för det exotiska och världen utanför Europa. 

Invigning: söndag 17 mars kl 14 med ensemblen Spinetta, som presenterar och framför samtida musikstycken. 
Pressvisning: onsdag 13 mars kl 11 
Utställningsperiod: Stradanus – Hovkonstnär hos Medici visas på Kulturen 17 mars 2013 – hösten 2014. 

För mer information:
Madeleine Larsson, utställningsproducent, tel 046-35 04 39, madeleine.larsson@kulturen.com 
Erik Roman, pressansvarig, tel 046 35 04 47, erik.roman@kulturen.com


Kulturen är två kvarter i centrala Lund fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i våra hus och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur.  Dessutom har vi programverksamhet för alla åldrar. Verksamheten drivs sedan 1882 av en ideell förening som välkomnar alla att bli medlemmar. Förutom friluftsmuseet i Lund har Kulturen även flera andra besöksmål, t ex Kulturens Östarp, Tegnérmuseet och Hökeriet.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin