Den 8 februari inviger vi vandringsutställningen Hela världen brinner på Kulturen i Lund. Det är en utställning om mod och rädsla med avstamp i Astrid Lindgrens krigsdagböcker, men den berättar också om flyktingar som kommit till Sverige, för decennier sedan och nyligen. Utställningens producent Annmari Kastrup invigningstalar och en gymnasieklass gästar utställningen. Vi kombinerar invigningen med pressvisning.
Samma dag som andra världskriget bryter ut 1939 börjar Astrid Lindgren skriva dagbok. Hon bor med sin man och sina två barn i Stockholm. Hon har ännu inte slagit igenom som författare. Genom sina tankar om kriget i dagböckerna 1939–45 skapar Astrid Lindgren ett unikt privat tidsdokument. Samtidigt formar hon sin självständiga syn på världen och lägger grunden till sin roll som opinionsbildare senare i livet.
Vår tids stora frågor
Utställningen Hela Världen Brinner tar avstamp i krigsdagböckerna, men uppmärksammar även vår tids stora frågor: Är människan av naturen ond eller god? Kommer världen någonsin att sluta brinna? Vad kan en enskild människa göra?
I utställningen möter du offer för terror och galenskap, som vittnar om sina erfarenheter. De som flydde till Sverige för decennier sedan, de som anlänt nyligen. I utställningens sista avdelning är du själv välkommen att bidra med dina tankar kring världens tillstånd idag och i framtiden.
Utställningens egen webb
Utställningen är producerad av Annmari Kastrup på Actit kommunikation, på uppdrag av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning, med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Saltkråkan AB. Utställningen har en egen webb: www.helavarldenbrinner.se. Där kan man läsa mer, titta på några av de flyktingberättelser som visas i utställningen och man kan dela med sig av tankar och berättelser online.
Pressvisning och invigning
I vårt Skolprogram erbjuder vi workshops för skolklasser i utställningen, och målgruppen är 13 år och uppåt. Under invigningen besöker en gymnasieklass utställningen, och både eleverna och producent Annmari Kastrup är tillgängliga för att svara på frågor från journalister efter själva invigningen.
Utställning: Hela världen brinner. Utställningsperiod 8 februari–28 maj 2017
Invigning och pressvisning: Onsdag 8 februari 2017 kl 14.00
Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen
Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst. Det går också bra att fotografera under invigningen.
För mer info:
Christian Penalva, chef utställningsavdelningen, christian.penalva@kulturen.com, 046-35 04 29
Maria Bohlin, informatör, maria.bohlin@kulturen.com, 046-35 04 47
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.
På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.
Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.
Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.
Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.