Torsdagen den 31 maj kl 15:00 firar vi vår nya årsbok på Kulturen i Lund. I år handlar den om kommunikation och om kommunikativa praktiker som har präglat vår historia och förändrat vårt sätt att leva. Några av bokens skribenter berättar om sina textbidrag och vi bjuder på kaffe och fika. Ingår i entréavgiften.
Kommunikation är naturligtvis ett ständigt aktuellt område för ett museum, och därför har vi valt att ägna årets årsbok åt just detta ämne. Därtill en särskild ”kulturhistorisk twist” på ämnet, nämligen att dyka ner i några exempel där en särskild kommunikativ praktik – som att skriva dagbok, skriva brev, sätta upp vägskyltar, etcetera – i sig kommunicerar kulturhistoriskt intressanta berättelser. Vad säger det oss att man skrev brev till varandra på ett särskilt sätt under en viss tid? Hur förändrades vår tillvaro när den kommunikativa praktiken ”titta på tv” blev en del av vår vardag? Varför har vi sedan urminnes tider präglat mynt med ansikten och annat, när det i någon mening borde räcka med att enbart ange ett särskilt monetärt värde? Där finns den röda tråden, i frågor ställda på sådant sätt, men förvänta dig inte en röd tråd i innehållet. Tänk om vi på förhand visste att den här idén skulle välkomna texter som handlar om t.ex. jättinnan Hyrrokkin, Stadshallen, Herr Gårman och Don Johnson!
Årsbokskalas: Torsdagen den 31 maj kl 15:00 firar vi vår nya årsbok på Kulturen i Lund med ett årsbokskalas vid Dansbanan (vid regn flyttar vi in). Museichef Gustav Olsson hälsar välkommen. Johan Hofvendahl, som varit redaktör för årets bok, berättar om årets tema. Därefter lyssnar vi på Anders Jansson, intendent och registrator på Kulturen, och Niklas Ingmarsson, intendent och projektledare på Kulturen. Båda har bidragit med texter till boken. Vi bjuder på kaffe och fikabröd. Journalister är välkomna.
Ny bok: Kommunikation (Kulturens årsbok 2018)
Referensexemplar: Kan rekvireras via mejl från Johan Hofvendahl: johan.hofvendahl@kulturen.com
Pressbilder: Bilder på flera av bokens uppslag samt på omslaget bifogas. Scrolla ner och klicka på bilderna för att ladda ner dem högupplöst.
För mer information: Johan Hofvendahl, årsbokredaktör och kommunikationsansvarig på Kulturen, 046-35 04 25, johan.hofvendahl@kulturen.com
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.
På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.
Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.
Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.
Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun.
Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.