2020-06-03 10:01Pressmeddelande

Årsboken som tema i Kulturens årsbok 2020

Kulturens årsbok 2020. Foto: Johan Hofvendahl/Kulturen.Kulturens årsbok 2020. Foto: Johan Hofvendahl/Kulturen.

Den 86:e upplagan av Kulturens årsbok handlar om... de 85 föregående, betraktade i ett antal spännande perspektiv. På dessa drygt 18 000 sidor ryms över 1 000 längre artiklar och nära 500 kortare uppsatser skrivna av över 350 olika författare. 

Även om Kulturen har publicerat sig i 125 år, var det först 1935 som årsboken började komma ut i sitt nuvarande format, som en årlig publikation, oftast med ett uttalat tema, t.ex. Barn (1960), Förpackningar (1987) och Sexuellt (2007). Sedan ett år tillbaka finns årsböckerna 1935–2018 i digital form

– När vi i juni förra året gjorde nästan alla årsböckerna tillgängliga på vår webb, stod det också klart för oss vad 2020 års årsbok skulle handla om, säger Gustav Olsson, museichef på Kulturen i Lund. Det skulle naturligtvis bli en årsbok om årsböckerna! 

Kulturens årsbok har engagerat föreningens medlemmar och andra kulturhistoriskt intresserade. Den har under åren samlat artiklar rika på uppgifter om hur människor format sydsvensk kulturhistoria. Årsböckerna är naturligtvis i första hand till för museets publik, men vi som arbetar på Kulturen har också stor användning av dem, bland annat för att sätta nya föremål i perspektiv till de befintliga samlingarna. Sedd i backspegeln har årsboken fungerat som personalens uppslagsverk för många produktioner och en rik källa att ösa ur för analys av museets egen historieskrivning. Se därför gärna denna årsbok som en liten aptitretare – en försmak av allt som du nu på egen hand kan upptäcka i 85 årgångars samlat skrivande.

För en närmare beskrivning av innehållet, se denna länk.

Den 4 juni har vi Årsbokskalas på Kulturen i Lund.
 
Om du vill skriva om boken och vill ha ett recensionsex, mejla info@kulturen.com. Du kan få boken i fysisk form eller som pdf via e-post. 


Ämnen: Årsbok

Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.