2019-08-22 05:30Pressmeddelande

Arkeologidagen på Kulturen i Lund handlar om kvarteret Sankt Mikael

Foto: KulturenFoto: Kulturen

Söndagen den 25 augusti infaller den årligen återkommande Arkeologidagen, som på Kulturen i Lund ägnas åt den pågående arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael i Lund. Det blir först föredrag och sedan en visning på undersökningsplatsen, som ligger precis intill Kulturen. 

Arkeolog och projektledare Stefan Larsson håller kl 13.00 ett föredrag om undersökningen och om vad vi vet om kvarteret Sankt Mikael som en del av den medeltida kyrkostaden Lund. 

Efter föredraget kan du följa med Kulturens arkeologer på en visning på undersökningsplatsen, som ligger på Stora Algatan 6 precis intill Kulturen. Vi räknar med att föredrag plus visning tar ca 1,5 timme. Evenemanget ingår i entréavgiften. 

Kulturen har gjort arkeologiska undersökningar i Lund sedan 1890, och andra delar av kvarteret har undersökts vid flera tidigare tillfällen. I den östra delen låg under medeltiden Sankt Mikaels sockenkyrka. Delar av dess kyrkogård har framkommit vid undersökningar under årens lopp, och 2017 påträffades kyrkans grundmur för första gången.

I den södra delen låg Dominikankonventet, allmänt kallat Svartbrödraklostret. Det etablerades i Lund redan 1222 och var det första Dominikankonventet i Norden. Det som har framkommit vid undersökningar under årens lopp har gett oss en övergripande bild, och möjliggjort en tolkning av konventsbyggnader kring en öppen gård. 

Den del av kvarteret som arkeologerna nu undersöker, den norra delen, ägdes vid tiden för reformationen också av Dominikankonventet. Läs mer i ett tidigare pressmeddelande

Evenemang: Arkeologidagen med föredrag och visning. Ingår i entréavgiften.

Plats: Föredrag i Auditoriet inne på Kulturen, Tegnérsplatsen i Lund. Därefter visning på Stora Algatan 6 i Lund, precis intill Kulturen. 

Datum och tid: Söndagen den 25 augusti 2019 kl 13.00–ca 14.30. 

Pressbilder: Bifogas. För att ladda ner en bild högupplöst, klicka upp bilden och klicka sedan på knappen "ladda ner". 

Kontakt: Arkeolog och projektledare Stefan Larsson, stefan.larsson@kulturen.com, 046-35 04 19.Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin