2021-06-02 06:00Pressmeddelande

Arkeologi och Lunds äldre historia i Kulturens årsbok 2021

Foto: Emma Holmgren, KulturenFoto: Emma Holmgren, Kulturen

Arkeologin har i stort sett från första början varit en väsentlig del av Kulturens kulturhistoriska verksamhet. Intresset är stort bland allmänheten för den fortlöpande dokumentationen av Lunds äldre historia, det märkte vi inte minst under den omfattande arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael i centrala Lund 2019. Kulturens årsbok 2021, Arkeologi, ger smakprov på den mångfacetterade verksamhet och diskussion som utgör arkeologin av idag.

Artiklarna är skrivna av arkeologer och osteologer, de som dagligdags arbetar med att dokumentera det underjordiska Lund, och gör analyser och presentationer av tillvarataget material. Allt fyndmaterial måste sättas in i ett sammanhang, med hjälp av tidigare fynd, arkivmaterial, laboratorieanalyser och forskningsrapporter. Här får läsaren insyn i delar av detta pussel.

Till exempel berättar arkeologen och osteologen Helene Wilhelmson om sina analyser av skelett från tusenåriga gravar, som ger kunskap både om hur personerna har levt och hur de har dött. Författaren och kulturjournalisten Maria Küchen ger ett annat perspektiv på samma kvarlevor. De hittades nämligen precis utanför författarens hem på Stora Sigridsgatan i Lund, i oktober 2017. Det är en reflekterande och välformulerad text.

Arkeolog Aja Guldåker berättar om tillgången på vatten i Lund under olika tider – bäckar, brunnar, dammar, kanaler och kulvertar. Kulturens timmerman Olof Andersson berättar om undersökningen av bevarade träkistor från 1000 – och 1100-talet, som hittades på Västra Mårtensgatan i Lund sommaren 2020. Totalt presenteras tolv nyskrivna artiklar på temat arkeologi.

Årsboken finns att köpa i museibutiken på Kulturen i Lund. Alla som är medlemmar i Kulturen (Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige) får årsboken gratis.

NY BOK: Arkeologi – Kulturens årsbok 2021
                ISBN: 978-91-87054-15-0. ISSN: 0454-5915.

RECENSIONSEXEMPLAR: Om du vill skriva om boken och vill ha ett recensionsex, mejla info@kulturen.com. Du kan få boken i fysisk form eller som pdf via e-post.

KÖPA BOKEN: Årsboken finns att köpa i museibutiken på Kulturen i Lund. Har man inte möjlighet att besöka Kulturen kan man mejla receptionen@kulturen.com, för att be att få den skickad med post, mot portoavgift. Alla som är medlemmar i Kulturen (Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige) får årsboken gratis.

PRESSBILDER: Bifogas, se presskit nedan.

KONTAKT:

Stefan Larsson, arkeolog och redaktör, 046-35 04 19, stefan.larsson@kulturen.com

Johan Hofvendahl, redaktör, 046-35 04 25, johan.hofvendahl@kulturen.comOm Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltidens historia till samtiden, från lokal kultur till världskultur. Vi har även en bred programverksamhet för alla åldrar.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin