2018-02-02 10:07Pressmeddelande

Alice i Underlandet blir ny lekutställning på Kulturen i Lund

null

Den 18 februari öppnar vår nya lekutställning Alice i Underlandet, baserad på Lewis Carrolls bok med samma namn. Det blir vår femte lektutställning, och den här gången blir det spännande, vindlande, mystiskt och drömlikt – som i Underlandet där Alice upplever sina äventyr.

Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet publicerades första gången 1865, och har sedan dess översatts till över 50 språk och har illustrerats av över 200 konstnärer. Den handlar om sjuåriga Alice som får syn på en vit kanin med kavaj och klocka, nyfiket följer efter kaninen och trillar ner i ett kaninhål. Efter det är inget sig likt.

Hon kommer till Underlandet där allt kan hända. Hon dricker en dryck som får henne att krympa, äter en kaka som får henne att växa och möter olika varelser som ger retsamma och förbryllande svar på hennes frågor. Med svar på tal och mycket mod klarar sig Alice igenom allt, och till slut vaknar hon upp och inser att allt nog har varit en dröm. Boken har tolkats både som lekfullt nonsens och en filosofisk diskussion om livet.

– Vi ville ha en flicka i huvudrollen den här gången, och valde en internationell klassiker som innehåller mer mystik än vi haft i tidigare lekutställningar, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningens producent.

Illustrationer av John Tenniel
Vi använder illustrationer av John Tenniel i utställningen, den illustratör som Lewis Carroll själv valde till första utgåvan av boken. I de här illustrationerna möter vi en allvarsam och bestämd Alice. Någon av Tenniels illustrationer kan uppfattas som lite läskiga, men i övrigt har vi utelämnat det otäcka i boken och i stället koncentrerat oss på det fantasifulla när vi har skapat denna lekutställning.

– När jag fick frågan om att jobba med utställningen började jag direkt tänka på olika skalor, eftersom Alice krymper och förstoras om vartannat, säger utställningens formgivare Heidi Saikkonen.

Rika och mustiga färger
På olika sätt försöker vi återskapa den känslan i utställningen, till exempel genom att barnen kan sitta i en jättestor fåtölj eller krypa in i kaninens trånga hus. Utställningens färger är rika och mustiga, vi använder ett par olika William Morristapeter och en hel del guld. Flödet i rummet har varit viktigt under formgivningen, den består inte av ett stort öppet rum utan här får barnen upptäcka lite i taget.

Berättelsen om Alice följer en absurd logik, som i en dröm, och boken är också känd för sin lek med språket. I utställningen plockar vi in en del kända citat, som till exempel ”Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar” eller ” Domen först, bevisen sen!”.

Målgrupp 3-8 år
Det finns mycket att göra för olika åldrar i vår nya utställning. Här kan barnen leka tekalas, klä ut sig, pussla, krypa in i kaninens hus, åka rutschkana, läsa böcker med mera. Vi vill stimulera barnens fantasi och ge dem en ingång till en klassiker inom litteraturen.

Vår målgrupp är barn 3-8 år med sällskap av vuxna, och förstås alla som är nyfikna på Alice i Underlandet.

Utställning: Alice i Underlandet – en lekutställning

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen, Utställningen visas i Allmogehallen.

Pressvisning: Fredag 16 februari kl 10.00.
Förskolebarn från Arkens förskola i Lund leker i utställningen kl 10.00–10.45 och det går då bra att fotografera dem. Vi har fått tillstånd från föräldrarna. Utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen berättar om utställningen och svarar på frågor. Meddela oss gärna att ni kommer i ett mejl till maria.bohlin@kulturen.com.

Invigning: Söndag 18 februari kl 11.00 (Utställningen kommer att stå minst ett år). 

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner dem högupplösta.

För mer information: Johanna Lisberg Jensen, utställningsproducent, 046-35 04 30, johanna.lisbergjensen@kulturen.com

Maria Bohlin, informatör, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin