2018-03-23 07:30Pressmeddelande

A Sense of Jane Austen på Kulturen i Lund

null

Den 7 april inviger vi A Sense of Jane Austen – dräkt & historia på Kulturen i Lund. I en lekfull inramning visar vi dräkter från filmatiseringar av Jane Austens romaner Stolthet och fördom, Förnuft och känsla och Övertalning.

Med humor och ironi kritiserade Austen tidens snäva kvinnoroll. Genom möten med både kvinnliga och manliga karaktärer berättar utställningen om livsstil och villkor i den engelska överklassen runt sekelskiftet 1800 – den värld där Jane Austens romaner utspelas.

Vi har valt att skapa en utställningsscenografi som påminner om en lustfylld och romantisk filmkuliss. I Textilhallen har vi skapat ett rum i rummet, en balsal med kristallkronor och vackra tapeter. Lundahallen har förvandlats till en frodig utomhusmiljö inspirerad av engelska trädgårdar och parker. Vi har jobbat med flera sinnen och tagit in dofter och musik, röster och andra ljud.

– Att med glimten i ögat få träda in i Jane Austens värld och möta hennes ikoniska karaktärer har varit som att frossa i en pralinask, säger konservator Anna Sanfridsson.

Men man ska inte låta sig luras av den vackra ytan. Kvinnorna i Jane Austens romaner är på många sätt privilegierade, men de är också ekonomiskt utsatta och lever under en historisk period då samhället genomgår stora förändringar. I böckerna finns en underton av kritik mot överklassens sociala konventioner och ritualer som hämmar romanfigurerna, framför allt kvinnorna. I utställningen tar vi upp teman som Kvinnor & egendom, Fostran & färdigheter, Baler & skandaler och Visiter & ritualer.

– Den lekfulla inramningen, som verkligen fångar känslorna i flera av filmatiseringarna av Jane Austens romaner, står i kontrast till den historiska verkligheten som vi tar upp i utställningstexterna, säger intendent Karin Hindfelt.

Utställningen är ett samarbete med Skoklosters slott/Statens Historiska Museer. Vi inspirerades av deras utställning med filmkostymer från Jane Austen-filmatiseringar och nu har vi skapat en utställning med egna urval av dräkter och nya texter.

– Jag hoppas att publiken kommer att smittas av samma glädjefulla kärlek till föremålen och berättelserna som vi har känt under utställningsproduktionen, säger konservator Anna Sanfridsson.

Utställning: A Sense of Jane Austen – dräkt & historia

Utställningsperiod: 7 april–2 september 2018

Pressvisning: Torsdag 5 april kl 10.30. Konservator Anna Sanfridsson och intendent Karin Hindfelt berättar om utställningen.

Invigning: Lördag 7 april kl 13.00

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen.

Pressbilder: Bifogas, scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst.

För mer information:
Karin Hindfelt, intendent på Kulturen, 046-35 04 12, karin.hindfelt@kulturen.com
Anna Sanfridsson, konservator på Kulturen, 046-35 04 69 (kl 9-13), anna.sanfridsson@kulturen.com
Maria Bohlin, informatör på Kulturen, 046-35 04 47, maria.bohlin@kulturen.com

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund, som är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund, fyllda av kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer som du kan besöka. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Du kan också välja bland ett tjugotal utställningar – från folkkonst till modern design, från medeltid till samtid, från lokal kultur till världskultur.

På Kulturen i Lund är det ofta liv och rörelse. Här firas både nya och gamla traditioner och det erbjuds en omfattande programverksamhet för alla åldrar. När du blir hungrig kan du äta i restaurangen eller ta en fika på vårt mysiga café.

Bland våra övriga besöksmål finns t.ex. Kulturens Östarp, där man kan uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talet, Hökeriet, som är Lunds äldsta speceributik, Livets museum i Lund, som handlar om människokroppens funktioner, och Medicinhistoriska museet i Helsingborg, som handlar om hur synen på friskt och sjukt har förändrats över tid.

Kulturen bedriver pedagogisk och vetenskaplig verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Magasinering, vård och dokumentation är en omfattande del av vårt arbete. Vi utför också arkeologiska uppdrag och uppdrag inom bebyggelseantikvarisk verksamhet.

Kulturen grundades 1882 och har drygt 3 500 medlemmar. Kulturen får verksamhetsbidrag från Region Skåne, Lunds kommun och Sjöbo kommun. 


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin