2010-05-24 10:22Pressmeddelande

41 fotografer tolkar Sverige efter folkhemmet

null

Da Capo – Sverige i tiden 1997 – 2007 är en samlingsutställning där 41 av Sveriges främsta fotografer ger sin bild av ett Sverige som förändrats sedan folkhemmets dagar. Da Capo invigs den 30 maj och pågår fram t o m den 1 augusti.

Leif Loket Olsson på stormarknaden, thailändska bärplockare i Hälsingland, raggare som latar sig i solen, den röda stugan med den svenska flaggan, festivalplatsen, mordplatsen vid landsvägen - tillsammans skapar fotografierna en ömsint bild av Sverige i nutid. Utställningen Da Capo består av bilder som tidigare har publicerats i form av bildreportage i den fackliga tidskriften Dagens Arbete.
   Utställningen Da Capo samlar 41 av landets främsta fotografer som alla ger sin tolkning av Sverige i globaliseringens tid; skildringar av människan, jobbet och fritiden står i centrum. Fram växer en bild av det nya Sverige, som vi alla spanat efter, ur spillrorna av det raserade folkhemmet. Bilderna får oss att stanna upp och ställa viktiga frågor om Sverige och svenskheten och om vår plats i världen. De väcker också tankar om vad som var bra och dåligt, och om hur den nya verkligheten kan komma att se ut.

Medverkar gör bl a Hans Gedda, Pieter ten Hoopen, Anna Rut Höglund, Nina Korhonen, Tora Mårtens, Anders Petersen, Albert Wiking och Lars Tunbjörk (som tagit bilden från utställningen ovan).

Vernissage söndag den 30 maj kl 14
Utställningen öppnas av Lunds kommuns Kulturchef Torsten Schenlaer. 
Vi bjuder på varm korv och öl!
Utställningen pågår t o m 1 augusti 2010

Pressvisning torsdag 27 maj kl 11
Utställningen visas av Kulturens utställningsproducent Viveca Ohlsson.

För mer information kontakta:
Viveca Ohlsson, utställningsproducent, tfn 046 35 04 93, viveca.ohlsson@kulturen.com
Erik Roman, pressansvarig på Kulturen, tfn 046 35 04 47
Pressbilder: www.kulturen.com Lösenord: b469alle

Kulturen är det största museet i Skåne och efter Skansen, det äldsta friluftsmuseet i världen. På två kvarter i Lund ryms ett 30-tal byggnader som visar hur människor levt i Sverige genom tiderna. Här hittar ni även flera utställningar om allt från det medeltida Lund och skånsk allmogekultur till konsthantverk och design till olika tillfälliga utställningar om aktuella teman.


Om Kulturen i Lund

Kulturen är en ideell förening som förvaltar ett antal museer och friluftsmuseer på ett flertal platser i Skåne. Huvuddelen av verksamheten bedrivs på Kulturen i Lund.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin
Johan Hofvendahl
Kommunikationsansvarig
Johan Hofvendahl