Kulturens pressrum


Linggymnastik för kvinnor vid Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) i Stockholm omkring 1892. Övningen ”Vilnigstående utgångsställning”.

Ling var starkt influerad av rådande antika ideal. Kroppen skulle präglas av harmoni och symmetri. Kontroll och disciplin var en del av detta och ansågs som viktiga manliga egenskaper. Lika noga med träning var det inte för kvinnorna. De behövde visserligen träning, men i första hand för att klara av att föda barn. Kvinnorna fick heller inte träna så mycket att deras kvinnliga, runda former ”förmanligades.”

Bildkälla: Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek, okänd fotograf.

Att träna kroppen – Linggymnastik ca1892.jpg

Linggymnastik för kvinnor vid Gymnastiska Centralinstitutet (GCI) i Stockholm omkring 1892. Övningen ”Vilnigstående utgångsställning”. Ling var starkt influerad av rådande antika ideal. Kroppen skulle präglas av harmoni och symmetri. Kontroll och disciplin var en del av detta och ansågs som viktiga manliga egenskaper. Lika noga med träning var det inte för kvinnorna. De behövde visserligen träning, men i första hand för att klara av att föda barn. Kvinnorna fick heller inte träna så mycket att deras kvinnliga, runda former ”förmanligades.” Bildkälla: Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek, okänd fotograf.
Fil typ:jpeg
Licens:Media use
Storlek:3459kb