2018-09-27 12:49Pressmeddelande

Upphovsmannen är en kvinna visas på Kulturen i Lund

Lördagen den 6 oktober öppnar utställningen Upphovsmannen är en kvinna på Kulturen i Lund. Det är en utställning om tre kvinnliga pressfotografer – Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. De trotsade samhällets föreställningar och visade att det var möjligt att inta en framstående plats inom presskåren, trots att yrket pressfotograf sågs som ett manligt yrke under större delen av 1900-talet. 

Under 1800-talet var det ett kvinnoyrke att vara fotograf. I Sverige fanns mer än 400 fotoateljéer registrerade på kvinnor. Men när fotografiet i början av 1900-talet tog plats i den tryckta pressen förändrades yrket. Nu måste fotografen med kameran i hand ut och fånga sin bild till skillnad från tidigare tiders ateljéfotografi, då motivet fogligt placerades framför en uppställd kamera.  Det som tidigare kunde skötas nära hemmet kräver nu resor och utomhusarbete oavsett väderlek, och transport av tung kamerautrustning. Många ansåg att kvinnor inte skulle klara av de fysiska och psykiska påfrestningarna. 

Tack och lov vågade sig ändå några kvinnor ge sig in i yrket. I utställningen visas många exempel på Alma Haags, Ellen Dahlbergs och Ragnhild Haarstads pressbilder och bildreportage i tidningar och tidskrifter. Deras bilder fångade med yttersta närvaro och gehör sin samtids viktiga ögonblick, personer och händelser och de fick stor spridning i tidningarnas upplagor. 

Dessa kvinnors arbete spänner gemensamt över nästan hundra år av pressfotografi.

Utställning: Upphovsmannen är en kvinna. Utställningen är producerad av Marabouparken Konsthall i Sundbyberg och visades där 2017. Curatorer: Arianna Bommarco och Bettina Pehrsson. Utställningen har även visats på Kvinnohistoriskt museum i Umeå under 2018.

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen. Utställningen visas i Lundahallen.

Pressvisning: Torsdagen den 4 oktober kl 10.30. Gemensam pressvisning för Upphovsmannen är en kvinna och Klädd för porträtt. Båda utställningarna invigs lördagen den 6 oktober.

Utställningsperiod: 6 oktober 2018–13 januari 2019

Pressbilder: Bifogas. Scrolla ner och klicka på en bild för att ladda ner den högupplöst.

Bilaga: Pdf med korta texter om de tre fotograferna. Scrolla ner och klicka på ikonen för att ladda ner pfd:en.

För mer information:
Niklas Ingmarsson, intendent och projektledare på Kulturen i Lund, 046- 35 04 11, niklas.ingmarsson@kulturen.com



Om Kulturen i Lund

Kulturen, vars formella namn är Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, är en ideell förening stiftad 1882 med cirka 3 500 medlemmar. Kulturen har Sveriges största samling av kulturhistoriska föremål från södra Sverige, stora samlingar av jämförande föremål från hela världen och norra Europas största medeltidsarkeologiska samling. Kulturen har besöksmål i fem skånska kommuner. Huvuddelen av den publika verksamheten utförs på Kulturen i Lund. De övriga besöksmålen är Kulturens Östarp, Livets museum, Medicinhistoriska museet i Helsingborg, Hökeriet, Tegnérmuseet, Norlindmuseet samt Bosjöklosters mölla. Utifrån en bred definition av kulturarvsbegreppet, som inbegriper både det materiella och immateriella kulturarvet, driver Kulturen utställningsverksamhet, dokumentation, insamling, vård, magasinering, vetenskaplig bearbetning, programverksamhet och pedagogisk verksamhet inom hela det kulturhistoriska fältet. Kulturen utför även uppdrag inom arkeologi och bebyggelseantikvarisk verksamhet i framför allt södra Sverige. Kulturen ska vara en resurs och ett kunskapscentrum för hela regionen genom att vara rörligt, tillgängligt och serviceinriktat. Kulturen ska också, utifrån sin samlade kompetens, inta en självständig roll i frågor som rör kulturarv.


Kontaktpersoner

Maria Bohlin
Kommunikatör
Maria Bohlin